Pár millió forintért ön is a világ leggyűlöltebb embere lehet

Forrás: huntinggrounds.com

-

Nem csak a minnesotai fogorvosok kiváltsága az egzotikus állatok lelövöldözése. Magyarországon is több cég kínál afrikai szafarikat, csak némi pénzre van szüksége, hogy célba vegye Afrika állatvilágát, és akár egy oroszlán lenyúzott bőrével térjen haza.


Globális közellenség lett Walter Palmer minnesotai fogorvosból, aki előbb leölte Zimbawe leghíresebb oroszlánját, Cecilt, majd megnyúzta, levágta a fejét, és a trófeával pózolva dicsekedett a Twitteren. Zimbabwe az orvvadász kiadását követeli Egyesült Államoktól, hogy a saját törvényei szerint ítélkezhessen felette, de Palmer saját hazájában sem talált oltalmat, sőt kénytelen volt elbujdosni a népharag elől. Az Egyesült Államokban pár nap alatt százezren írták alá a petíciót, hogy adják ki őt az afrikai országnak, özönlenek rá a fenyegetések, tüntetéseket szerveznek ellene, közszereplők nevezik undorítónak. Az azóta bezárt rendelőjére múlt héten „Rohadj meg a pokolban!” feliratú táblát akasztottak, majd kedden disznólábakkal szórták tele a kocsifeljáróját, a garázsajtajára pedig öles betűkkel felfestették: oroszlángyilkos!

Palmer – mielőtt eltűnt – azzal védekezett, ő nem volt tisztában vele, hogy egy híres oroszlán került az íja, majd a puskája elé, és abban a hitben volt, hogy törvényes vadászaton vett részt.


Walter Palmer (b)


Márpedig erre bárkinek lehetősége van, Magyarországon is több cég kínál afrikai szafarikat – például ez, ez meg ez – hirdetéseikben konkrét árlistákkal csábítva az élményre, vagy akár trófeára vágyó vadászokat. Fehér orrszarvú 55 ezer dollárért, leopárd csalétken 25 ezerért legyilkolható, a varacskos disznó pedig épp akciós, ezért csak kicsit több, mint kétezer euró, ráadásul ezért már hét példányt is elejthetünk, amiből kettő „aranyérmes kan”.

Ha az amerikai fogorvos példája nem rettent el minket, természetesen mehetünk oroszlánra is, az egyik oldal szerint ráadásul ezt most „szuper áron” tehetjük meg, 22 ezer dollárért egy hím és egy nőstény oroszlán vérét is onthatjuk, de a „Klasszikus Veszélyes vad szafarik” között különféle csomagok is vannak, a királykategória az oroszlán, leopárd, bivaly kombináció 50 ezer dollárért, Mozambikban.

Az is megtalálja a számítását, aki elefántot, vízilovat, krokodilt, cápát vagy a kevésbé félelmetes fajok közül páviánt (már 50 dollárért!) zsiráfot, gnút, zebrát vagy antilopot szeretne puskavégre kapni.


Senki sincs biztonságban


Az egyik oldal üzemeltetője bemutatkozásában többek azt írja, hitvallása „a vadvilág megőrzése, természet védelme a vadászaton keresztül”, és hogy senki se maradjon ki a jóból, Namíbiában például a szolgáltatás ígérte szerint „idős, vagy nehezen mozgó vadásztársakkal is meglövetjük az elefántot.” Az oldalon képgaléria is találhatók az elejtett vadakkal pózoló elégedett ügyfelekkel.

Nem muszáj azonban megelégedni a menő fotókkal, az oldal szerint arra is van mód, hogy a leölt vad trófeáját - például az oroszlán vagy a leopárd bőrét - haza is hozhassuk, hadd irigykedjen a szomszéd. Igaz, ha ilyesmire fáj a fogunk, akkor kicsit körültekintőbben kell légitársaságot választanunk, az amerikai Delta és az American Airlines például megtiltotta, hogy a járataikra oroszlán-, leopárd-, elefánt-, orrszarvú- vagy bölényvadászat eredményeit vigyék fel az utasok.Érdeklődőként felhívtunk az egyik vadászatszervezőt, aki a telefonban garantálta, hogy lőhetünk egy hímoroszlánt. Ha szerencsénk lesz, egy hét alatt puskacsőre akad egy példány. Rákérdeztünk, hogy vadászatra tenyésztett oroszlánt cserkésznénk-e be, de a szervező hangsúlyozta, hogy az állatot a természetes élőhelyén ölhetjük meg. Feltehetően Dél-Afrikában, mert a cég zimbabwei kvótája erre az évre már elfogyott.

Megerősítette azt is, hogy zsákmányunk trófeáját haza is hozhatjuk, a felvilágosítás szerint ehhez Magyarországon import-, Dél-Afrikában pedig exportengedélyt kell kérnünk, de segítenek megszerezni ezeket.

Azt ugyan nem kérdezte az általunk felhívott utazásszervező, hogy van-e bármilyen tapasztalatunk fegyverrel, de megígérte, hogy egy helyi hivatásos vadász mindenben segít majd. Végül azt javasolta, ha elfogadjuk az általa kalkulált árat, akkor egy személyes találkozón egyeztessük a részleteket.

Ha sikerül megállapodnunk, nem kell sokáig várnunk életünk nagy kalandjára, akár már szeptember megízlelhetjük, milyen érzés leteríteni egy egzotikus állatot.Egy másik túraszervező, a Kunság Tours irodavezetője, Tóth Mariann biztosított arról, hogy sem ők, sem az afrikai partnereik nem állnak szóba orvvadászokkal. Ügyfeleiknek vadászvizsgával és fegyvertartási engedéllyel is rendelkezniük kell. A puska nem feltétel, azt a vadászat helyszínén is lehet bérelni.

Kérdésünkre, hogy Cecil, a híres oroszlán leölése nem csökkentette-e a keresletet az afrikai vadászatok iránt, Tóth Mariann úgy válaszolt, hogy a forgalom nem változott, évente több tucat ember fizet be Namíbia, Mozambik vagy Zimbabwe vadászkalandjaira.

A trófeák hazaszállításával kapcsolatban az irodavezető óvatosabban nyilatkozott, példaként említve az elefántagyart, ezt ugyanis ki sem engedik a legtöbb afrikai országból.