Pár év múlva a horvát tengerparton is euróval fizethetünk?

-

A horvát miniszterelnök reális esélyt lát arra, hogy Horvátország négy éven belül bevezesse az eurót. A jegybankelnök ennél szkeptikusabb.


Bár Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök szerint országa két éven belül elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát (ennek a vége a 4 év múlva bevezetett közös fizetőeszköz), a horvát jegybankelnök, Boris Vujcic az áttérésre legkorábban 2022-ben lát lehetőséget.

Vujcic szerint először csökkenteni kell az államadósságot, majd azt szinten kell tartani, és csak utána léphet be az ország az euró előszobájának tartott, úgynevezett ERM rendszerbe. A maastrichti kritériumok szerint a bruttó államadósság nem lehet a GDP 60 százalékánál magasabb, Horvátországban viszont ez 90 százalék körüli - mondta a jegybankelnök. (Egyébként van kiskapu: az is elég, ha az államadósság csökken.) A jegybankelnök szerint ráadásul ha az ország csatlakozni akar az euróövezethez, mielőbb össze kell állítani a konvergenciaprogramot a feltételek teljesítésére.

Az euró lehetséges bevezetéséről a parlamentben is hevesen vitáztak szerdán.

Ivan Suker, a kormányzó HDZ képviselője kiemelte, hogy Horvátországban már most is minden az euróhoz kötött, az ország érdeke a mielőbbi csatlakozás. Koalíciós társuk, a Híd egyik parlamenti képviselője, Ivan Lovrinovic viszont úgy látta, az euró néhány éven belüli bevezetése Görögország sorsára juttatná Horvátországot. Gordan Maras szociáldemokrata ellenzéki képviselő szerint a kormány terve irreális, szerinte "el kell különíteni a logikust a kívánatostól.”