Papíron a Vöröskereszt is kapott az offshore pénzekből

Fotó: AFP / RODRIGO ARANGUA

-

A Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, és a Természetvédelmi Világlap, a WWF is részesült papíron a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégeinek jövedelmeiből. A nemzetközi szervezetek nem tudtak róla, hogy a cégek pénzét tisztára mosó alapítványok kedvezményezettjeiként szerepeltették őket.


A panamai bankoknak elég volt, ha számlanyitáskor a Mossack Fonseca csak a mintegy 500 offshore cég pénzét tisztára mosó alapítványok kedvezményezettjeit nevezi meg. Tudtuk és beleegyezésük nélkül a neves nemzetközi szervezeteket jelölték meg a Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként. A Mossack Fonseca ügyfelei így névtelenségben maradhattak.

Az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint ez nem jelenti azt, hogy Vöröskereszt vagy bármely más kedvezményezett tulajdonosi jogokkal rendelkezne a fenti alapítványokban, és per esetén sem formálhatna igényt azokra.

A Nemzetközi Vöröskereszt a fenti alapítványokon és az általuk birtokolt offshore cégek során keresztül több neves politikussal, köztük Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner volt argentin elnökökkel, illetve Kalifa bin Zájid ál-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek jelenlegi elnökével is kapcsolatba hozható. Az egykori argentin elnöki pár egy üzletember és a Faith Foundation segítségével mintegy 65 millió dollárnyi közvagyont moshatott tisztára, míg Sejk Nahajan felkapott londoni negyedekben vásárolt lakásokat ugyanezen alapítvány közvetítésével.

Az 1863-ban Genfben alapított Nemzetközi Vöröskereszt egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből.

Peter Maurer, a szervezet elnöke felháborodottan utasította el a Mossack Fonseca eljárását.


Különös gonddal kell ügyelnünk nevünk tisztaságára,

- mondta.


Ha a Nemzetközi Vöröskereszt jó híre bemocskolódik, az emberéleteket sodorhat veszélybe.

A szervezetek aláírására egyébként akkor volt szükség, ha valamelyik offshore cég tulajdonosa hozzá akart férni a pénzéhez.


Mint kiderült a panamai ügyvédi iroda egy francia ügyfele például tíz év működés után 2013-ban fel szerette volna oszlatni a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalatát, hogy hozzáférjen a társaság által a genfi HSBC bankban időközben felhalmozott 3 millió euróhoz. Az ügyfél cégének kedvezményezettje azonban a WWF volt, amelynek aláírása három formanyomtatványon is kellett volna a vállalat felszámolásához. Az ügyfél végül hamis aláírással adta be a papírokat.