Papírhalomba fulladhat a magáncsőd intézménye

-

A magáncsődöt még az is bírálja, aki amúgy támogatná a rendszert: a Bankszövetség túl bürokratikusnak tartja, az LMP pedig igazságtalannak.


Jellemzően száz-kétszáz oldalas papírmunkával jár jelenleg az, ha valaki igénybe akarja venni a magáncsőd intézményét. A dokumentumokat ráadásul három példányban kell benyújtani, vagyis több száz oldalra rúgó paksamétát kell minden esetben előkészíteni – hívta fel a figyelmet egy sajtóbeszélgetésen a Magyar Bankszövetség alelnöke. Becsei András egy olyan esetet is említett, amikor a körültekintő bürokrácia 218 oldalnyi dokumentációt várt el három példányban.

A Bankszövetség szerint ezt drasztikusan le kellene csökkenteni ahhoz, hogy a magáncsőd valóban működőképes és vonzó legyen. Az ideális papírmunka ennek a tizede lehet – hasonlóan például a Nemzeti Eszközkezelőnél elvárt dokumentummennyiséghez, amely mindössze néhány oldalas – tette hozzá.

Nem ez azonban az egyetlen akadálya annak, hogy a szeptemberben indult magáncsődöt mostanáig mindössze százak vették igénybe, és az érdeklődők száma is mindössze ezrekben mérhető. A Bankszövetség kiemelte: a jogszabályt nagyon gyorsan alkották meg, és egyelőre még a működéshez szükséges rendeletek mindegyike sem jelent meg.

Hisznek azonban abban, hogy a kezdeti gyermekbetegségek leküzdése után 25 ezren, hosszabb távon pedig akár 40 ezren is igénybe veszik ezt az adósságrendezési formát. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy minden esetben kellett egy év, amíg beindult a rendszer – mondta Becsei András.

A Bankszövetség a kezdetektől támogatta a magáncsődöt, amit elsősorban azzal indokolnak, hogy a nehéz helyzetbe került, de vagyonnal és jövedelemmel rendelkező adósok számára ez egy kiszámítható adósságrendezési módszer. Véleményüket azonban nem osztja mindenki. Az LMP csütörtökön sajtótájékoztatón fejtette ki azt a véleményét, hogy a rendszert alapvetően kellene megváltoztatni ahhoz, hogy érdemi segítséget nyújtson.

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő szintén arról beszélt, hogy a rendszer túlságosan bonyolult. Szerinte azonban azt a lakáshiteleseken kívül mások számára is lehetővé kellene tenni. Problémásnak tartja a párt azt is, hogy legalább 2 millió forintnyi tartozással lehet belépni, holott a közműtartozások ennél alacsonyabb összeg esetén is gondot okoznak. Jelenleg a tartozás legalább felére vagyoni vagy jövedelmi fedezettel kell rendelkezni, és egy félmillió forintot meghaladó, 90 napon túli tartozás is a feltételek között van. Ugyancsak kifogásolta, hogy az állami támogatás ellenére túl magas az elvárt havi törlesztőrészlet, és a megélhetésre fejenként megtartható 42 750 forint pedig túlságosan kevés.


Kitolják a határidőt

Meghosszabbíthatják az adósságrendezési eljárás kezdeményezésének határidejét, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló kormányzati javaslatot. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott indítvány egyszeri póthatáridőt biztosítana az első ütemben kezdeményezhető adósságrendezési eljárások megindítására. Az új határidő 2016. március 1.