Papírcsónakokkal tüntettek a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció, illetve a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen szervezett tüntetést kedd este a fővárosban a Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol).


Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő a tüntetők előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a vitát, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök rá akar kényszeríteni Magyarországra és az Európai Unióra, és amelynek része a nemzeti konzultációnak nevezett uszító irat is, már régen lefolytatták Európában.„Az nem megy, hogy belépünk egy előnyöket biztosító klubba, aztán megpróbáljuk megpuccsolni a klub alapszabályát" - mondta, hozzátéve, hogy az ilyen „bunkó klubtagok” előbb-utóbb az ajtón kívül találják magukat.

Barna Margit, a MigSzol aktivistája emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultáció 900 millió forintba került, az összeg - tette hozzá - körülbelül a fele annak, amelyet az állam évente az egész menekültügyre költ. Kijelentette, hogy a rendezvényt szervező csoport azt akarja, hogy ne csak a menekülteknek, hanem a melegeknek és a leszbikusoknak se kelljen félniük Magyarországon. Követeléseik között szerepel továbbá az oktatás és az egészségügy fejlesztése.„A MigSzol azt akarja, hogy ne rendőrállamot építsen a kormány, hanem mindannyiunk szociális és befogadó köztársaságát" - hangsúlyozta. A rendezvény a Deák Ferenc téren kezdődött, majd a résztvevők a Hercegprímás utca és a Szabadság tér érintésével a Kossuth Lajos térre, végül pedig az pesti alsó rakpartra vonultak. A Duna-parton a magukkal hozott nemzeti konzultációs kérdőívből papírhajókat hajtogattak és azokat a rakpart lépcsőjén helyezték el.

A tüntetésen külföldiek is részt vettek, az egyik általuk tartott transzparensen az volt olvasható: „No one is illegal". A magyar nyelvű táblák egyikére azt írták: „Jézus is egy migráns", egy másikra pedig, hogy „A migránsok nem bűnbakok". A szervezők szerint a demonstráción 500-an vettek részt.