Pánikgombot kapnak a NAV-osok

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Gyakran éri inzultus a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alkalmazottjait, a durvább esetek miatt évente általában 15-20 feljelentést tesz a hatóság a rendőrségen.


– Több munkatársat is ért már agresszió azok közül, akik nap mint nap közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel, az állampolgárokkal – mondta a Magyar Időknek a NAV sajtófőnöke. Suller Attila szerint az esetek többségében valamilyen vélt sérelem ad okot a szóbeli vagy tettleges támadásra, de vannak más, súlyosabb helyzetek is. A zöldhatáron járőröző pénzügyőrökre például fogtak már fegyvert a cigarettacsempészek, a nagy értékű illegális szállítmány megvédéséért olykor sok mindent megtesznek a bűnözők. Agresszív fellépéssel, különféle atrocitásokkal a tapasztalat szerint egyébként a határátkelőhelyeken dolgozó pénzügyőrök, a visszásságok felfedésében fontos szerepet játszó revizorok és adóvégrehajtók, valamint az ügyfélszolgálatok alkalmazottjai szembesülnek a leggyakrabban.

Az adóhatóság dolgozóinak nagyjából a kétharmada találkozik rendszeresen az ügyfelekkel, a hivatali emberek naponta több tízezer adózóval is személyes kapcsolatba kerülhetnek. Az eddigi legsúlyosabb atrocitás tavaly történt Budapesten, amikor a NAV két végrehajtóját érte durva támadás, egyikük életét vesztette. – A tragikus eset miatt új biztonsági intézkedéseket vezetett be a hivatal vezetősége – jegyezte meg a sajtófőnök. Ezek nyomán technikai fejlesztéseket végeztek, de speciális felkészítéseket is meghirdettek a szervezet bizonyos, veszélyesebb feladatokat ellátó alkalmazottjai számára. Suller Attilától megtudtuk: más változtatások mellett tavaly óta támadásjelzőket szereltek fel az ügyfélszolgálatokon, miközben újra felkészítették a biztonsági őröket a különféle támadások kivédésére.

A sajtófőnök megemlítette: nemcsak az állomány tagjait képzik a NAV-nál, de azt is megvizsgálják, hogy az új jelentkezők alkalmasak-e a hatósági munka ellátására, az esetleges feszültséggel teli helyzetek kezelésére. – A felvételi eljárásban adott esetben pszichológiai vizsgálat is szerepel – mondta Suller Attila. Efféle felmérésre a pénzügyőri hivatásos állományba jelentkezőknél kivétel nélkül sor kerül, miként a hatóság közszolgálati tisztviselői esetében, bizonyos munkaköröknél úgyszintén elkerülhetetlen a pszichológiai felmérés.