Panellakás: azonos ház, más emelet, 2 millió forintos különbség

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

A KSH-adat szerint is elszabadultak a lakásárak. Nagyon nem mindegy, hányadik emeleten van a panellakás.


Az utóbbi hónapokban, hetekben sorozatban jöttek az ingatlanpiaci drágulásról szóló hírek. Most a KSH is beszállt a saját adataival. A friss elemzés szerint egy átlagos használt lakás ára a második negyedévben 13 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban. Ha pedig az idei első félévet nézzük, akkor a tavalyi 10,3 millió forintról 10,8 millió forintra, azaz 5 százalékkal nőtt a használt lakások átlagára. (Az ingatlanpiaci drágulásról itt és itt olvashat részletesen).


-


A legfontosabb változások

  • Budapesten az első félévben egy használt lakás átlagára 15,5 millió forint volt, ami 1 millió forintos, illetve 7 százalékos áremelkedést jelent a 2014-es adatokhoz képest. A megyeszékhelyeken az átlagár 3 százalékkal 9,7 millió forintra emelkedett. Ezzel szemben a kisebb városokban az átlagár 2 százalékkal 9 millió forintra, a községekben 1 százalékkal 5,8 millió forintra csökkent.
  • Budapesten az átlagos négyzetméterár a használt lakások esetében 240 ezer forintról 268 ezer forintra nőtt.További fontos adatok


  • A budapesti új lakások átlagára 19,6 millió forintra emelkedett, ami 2 százalékos változás jelent tavalyhoz képest. A KSH az újlakás-építésekről azt írja, 2015. első és második negyedévében 710, illetve 1386 új lakás épült értékesítési céllal, ez megegyezik az egy évvel korábbival. Ugyanakkor az újlakás-eladások száma ennél kevesebb, az első negyedévben 507, a másodikban mindössze 268 lakás talált gazdára. Annak ellenére, hogy a kiadott építési engedélyek száma folyamatosan nő – az új lakások piacán egyelőre nincs jele fordulatnak.
  • A KSH azt is vizsgálta, hogy egy-egy panellakás ára hogyan alakul függően attól, hogy hányadik emeleten található. Érdekes eredmények születtek. A földszinti panellakásokhoz képest az 1-3. emeletiek négyzetméterenként 10 ezer forinttal drágábbak, a 4. emeletiek pedig már olcsóbbak, mint a földszintiek. A lakások négyzetméterára a 6. emeleten 15, a 7–9. emeleten 20, a 10. emeleten 34 ezer forinttal alacsonyabb a földszinti lakásokéinál. Az átlagokat nézve egy 51 négyzetméteres budapesti panel ára emelettől függően a 2 millió forintot is meghaladhatja az azonos épületben.