Pandát lőttek és ettek a Vang testvérek

Fotó: Getty Images/iStockphoto / leungchopan

-

Külön tragédia, hogy a vadászat helyszínén, a délnyugat-kínai Jünnan tartományban évszázadok óta nem láttak pandát.


A helyi ügyészség szerint a tartomány északkeleti részén fekvő Csaotungból származó Vang Ven-lin és testvére, Vang Ven-caj beismerte, hogy 2014. december 4-én végeztek az állattal a városhoz közeli hegyekben. A harmadik gyanúsított, Li Ko-csüan az óriáspanda húsának és mancsainak eladásában vett részt.

„A Vang testvérek elmondása szerint megették az állat húsának egy részét, majd a maradékot a panda négy mancsával együtt eladták Li Ko-csüannak, aki később továbbértékesítette azokat” – mondta az ügyészség illetékese.

A rendőrség eleinte sima medvehúsra gyanakodott, ám a DNS-tesztek megerősítették, hogy a maradványok egy felnőtt nőstény pandától származnak. A hatóságok később az állat bundáját, koponyáját és máját is megtalálták a testvérpár otthonában.

Vangék állítása szerint tavaly télen a birkáikat megtámadó ragadozó nyomába szegődtek, és csupán azután vették észre, hogy egy pandával végeztek, miután egyikőjük rálőtt egy „nagy testű állatra”.


Jünnanban évszázadok óta nem láttak pandát, ám a tavaly decemberi eset után a tartomány erdészeti hatósága átvizsgálta a területet, és arra jutott, hogy egynél több példány lehet a térségben.

Az óriáspanda a világ egyik legveszélyeztetettebb faja. Nagyjából 1600 példány él a vadonban, többségük Szecsuan és Sanhszi tartományok hegyeiben, és több mint 300 egyedet tartanak fogságban.