Pancserpuccs: Erdogan túltolja a bosszút

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Több mint 6000 letartóztatás, 7850 kirúgott rendőr, 103 katonai vezető előzetesben – eddig ez a mérlege a pénteki pancserpuccsnak Törökországban. Az Európai Unió vezetői aggódnak a lehetséges halálbüntetések és a tisztogatások miatt.


A halálbüntetés bevezetése teljesen elfogadhatatlan – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hétfőn, arra reagálva, hogy a török kormányfő ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését. Az osztrák miniszter kijelentette: továbbra is arra van szükség, hogy Törökország kiálljon a halálbüntetés ellen. Ezt a büntetési formát mi kegyetlennek és embertelennek tartjuk, és elutasítjuk – szögezte le a tárcavezető. Kurz hangsúlyozta: Ausztria az uniós külügyminiszterek tanácskozásán azt szorgalmazza, hogy Európa Recep Tayyip Erdogan török elnök számára teljesen világos határokat szabjon.

A meghiúsult puccs nem adhat teret az önkénynek – fogalmazott a miniszter. Úgy vélte, hogy nem szabad tisztogatási és büntetési akcióba kezdeni a jogállamiság és az igazságszolgáltatás kereteit túllépve. Meglátása szerint az állami hatalomnak kizárólag a törvényeket és az emberi jogokat kell figyelembe vennie, minden más


önkény és jogtalanság. 

A bécsi ügyvédi kamara elnöke szerint bírók és ügyvédek ezreinek letartóztatásával Törökországban „átléptek egy határt”. Michael Enzinger úgy vélte: Erdogan úgy tisztítja meg az igazságszolgáltatást, ahogy az – mint fogalmazott – diktatúrákban szokás. A letartóztatásoknak egészen biztosan nincs közük a katonai puccshoz – jelentette ki Enzinger. Bírálta egyúttal azt is, hogy az ügyészeket „elrettentésképpen” akadályozzák a munkájukban, és börtönbe zárják.


Törökország EU-csatlakozási tárgyalásait és akár az uniós vízummentesség ügyét is veszélyeztethetik a puccskísérlet miatt kezdett tisztogatások – figyelmeztettek hétfőn német kormánypárti politikusok. Megnehezíti, és akár véget is vethet Törökország 2005-ben kezdődött uniós csatlakozási folyamatának, ha Recep Tayyip Erdogan államfő az alkotmányos jogok további szűkítésére használja fel a kudarcba fulladt katonai államcsínnyel kialakult helyzetet – mondta Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német kereszténydemokrata (CDU) elnöke a Handelsblatt című üzleti lapnak. Azonban a menekültválság közös kezeléséről kötött egyezményt nem érintheti a puccskísérlet ügye – hangsúlyozta az Angela Merkel kancellár vezette CDU politikusa.

Más CDU-s politikusok is az uniós csatlakozási folyamat leállásának veszélyére figyelmeztettek. Például a szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum a Die Welt című lapnak azt mondta, hogy nem lehet a jogtalanság ellen jogtalansággal harcolni, és „könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint egy antidemokratikus országnak bekerülni az EU-ba”.

A testvérpárt bajor CSU vezetői szerint viszont az EU és Törökország egész kapcsolatrendszerét felül kell vizsgálni, így a vízummentesség megadását is, amelynek felgyorsításáról rendelkezik a menekültválságról kötött megállapodás. „Aki eddig nem vette volna észre, most láthatja, hogy teljes egészében felül kell vizsgálni az EU–Törökország-politikát” – mondta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára a Handelsblattnak.


Az ankarai kormánynak a törökországi puccskísérlet utáni helyzetben is tiszteletben kell tartania a jogállamiság és a demokrácia szabályait, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter, miután részt vett az uniós külügyminiszterek brüsszeli munkareggelijén. „Az ország nyugalmának és stabilitásának megőrzésére szólítjuk fel a török kormányt, valamint arra, hogy tartsa fenn a demokratikus intézmények és a jogállamiság iránti tisztelet legmagasabb fokát” – mondta sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője.