Panama segít az offshore-botrány további felderítésében

-

Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek offshore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke.


Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, a több államfőt is érintő botrány, az offshore cégeikről kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely „zéró toleranciát" tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.


A Süddeutsche Zeitung német lap több százezer offshore cég titkos adatát szerezte meg a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore-vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket. A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő konzorciummal, az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) szervezettel közösen dolgozta fel. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap, az argentin La Nación, magyar részről pedig a Direkt36.

A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore-céget sorolnak fel az egy éven át készült projektben. Az eltitkolt offshore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király és Hszi Csin-ping kínai elnök is.

Magyar politikusok közül egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt került az újságírók listájára. További vezetők, politikusok, illetve sportban érdekelt emberek a családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az offshore ügyletekhez.

Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az offshore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása "bűncselekmény" és Panama megsértése.