Palmürát ostromolják a szír kormányerők

-

A szíriai kormányerők csütörtökön behatoltak a dzsihádisták által megszállva tartott Palmüra romvárosába - adta hírül a szíriai állami tévé.


Az al-Ihbáríja állami hírcsatorna a város szívéről beszélt, ellenzéki források a városhoz közeli délnyugati területeket és a város szélét emlegetik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet szerint északi irányból is nyomulnak előre az Aszadhoz hű erők. A harcok továbbra is hevesek, sokan meghaltak az összecsapásban.

Palmüra lakosságát felszólították a város elhagyására: ám a források nem egyeznek meg abban, hogy a felhívást a kormányzati csapatok vagy az Iszlám Állam intézte-e a lakossághoz. Az al-Ihbáríja Facebook-oldalán közölt videó szerint a hadsereg előrenyomulását a szíriai légierő és nehéztüzérség biztosította. A település peremén álló tudósító szerint stábjával korábban a belvárosban volt, ahol jelenleg a hadsereg tűzszerészei szedik fel az Iszlám Állam által elhelyezett aknákat. A hírcsatorna szerint a hadsereg először elfoglalta a Palmürától nyugatra fekvő at-Tar hegységet, ami jelentősen megkönnyítette az előrenyomulást.

Az OSDH igazgatója, Abder-Rahmán szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Abder-Rahmán szerint egy orosz katonai tanácsadót is megöltek Palmüra közelében. Az orosz Interfax hírügynökség egy orosz katonai forrásra hivatkozva közölte, életét vesztette az orosz különleges alakulatok (Szpecnaz) egyik tagja a szíriai Palmüránál folyó harcokban. Alekszandr Dvornyikov vezérezredes, az orosz katonai kontingens vezetője szerdán ismerte el első ízben, hogy orosz különleges alakulatok működnek Szíriában.