Palmüra még sértetlen

-

A világörökség részét képező szíriai történelmi város, Palmüra műemlékei eddig sértetlenek, az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet még nem tett kárt bennük – közölte a szíriai régészeti hivatal vezetője.


Maamun Abdulkarim hivatalvezető ugyanakkor attól tart, hogy a dzsihadisták felrobbantják a kétezer éves, római kori és más romemlékeket, köztük Bél templomát, mely a leghatalmasabb köztük. A műemlékek sértetlenségéről a helyszínen tartózkodók számoltak be, de egy kedden közzétett videofelvétel is alátámasztja ezt. Utóbbit az Iszlám Államot támogató honlap tette közzé. Állításuk szerint a felvétel azután készült, hogy a terroristák múlt csütörtökön elfoglalták Palmürát.


Azért aggódnak a történelmi városért, mert az Iszlám Állam a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az ókori műemlékeket ugyanis a terroristák a bálványimádás kellékeinek – és ezért bűnös dolognak – tartják. A mozdítható műkincseket viszont inkább eladják, abból mégiscsak van pénz.