Palkovics fél év alatt akarja gatyába rázni a Kliket

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az államtitkár bemutatta a Klik új elnökét és a pénzügyekkel megbízott miniszteri biztost. Első körben ki kell fizetni a felhalmozott adósságot, majd jöhet az átszervezés.


Július 1-től teljesen átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár péntek délután, mikor bemutatta az intézmény élére kinevezett új elnököt, Pölöskei Gábornét, illetve a pénzügyek rendbetételére hivatott miniszteri biztost, Jenei Zoltánt. Az átalakulás részleteiről az államtitkár nem beszélt, csak annyit mondott egy kérdésre válaszolva, hogy visszakerülnek egyes jogkörök az iskolaigazgatók kezébe.

Pölöskei Gáborné – Áder János köztársasági elnök húga – eddig helyettes államtitkár volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). Bemutatásakor arról beszélt, hogy némi félelemmel, de nagy örömmel vállalta el a feladatot. Úgy érzi, az elmúlt 17 évben, amit a közigazgatásban és az oktatásirányításban töltött, mindig megtalálta a feladat: korábban minisztériumi osztályvezetőként, az előtt pedig a budapesti önkormányzatban dolgozott ezen a területen.

Jenei Zoltán eddig a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt. Palkovics azt emelte ki, hogy két éve, mikor hivatalba került, nyolcmilliárd forint kifizetetlen számlája volt az egyetemnek, ez mára a tizedére csökkent. Jenei azt mondta: a következő hetekben a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni a több tízezer kifizetetlen számlát, majd vissza kell állítania bizalmat az intézmény iránt, végül pedig fel kell állítani egy átlátható rendszert.

Palkovics szerint a kormány biztosítja a Klik számára a szükséges forrásokat, beleértve az adósságállomány konszolidációját is: ennek megfelelően 38 mrd forint lesz hétfőn a Klik számláján.