Pálfordulat: a képviselőház elnöke Trumpra szavazott

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Paul Ryan májusban még nemet mondott Trump jelöltségére is, Trump pedig azzal vágott vissza, ha elnök lesz, Ryan nem számíthat tovább képviselőházi posztjára.


Az Egyesült Államokban apad Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt előnye, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig egy kedd reggeli interjúban bejelentette, hogy ő már leszavazott Donald Trumpra, pártja elnökjelöltjére. Egyes felmérések már Trump előnyét jelzik, talán emiatt sietett szavazni Ryan és nyilvánosságra is hozni, kit támogat.

Május elején még arról írtunk, hogy a házelnök egy interjúban nemet mondott az amerikai elnökségre pályázó republikánusok között akkor lényegében egyedül maradt Donald Trump jelöltségére.

És még október közepén is összecsaptak, számoltunk be róla. Ekkor több republikánus párti politikus vonta meg Trumptól a támogatását, miután szexista kijelentéseket is tett. Az egyik, ha nem a legnagyobb nagyágyú a republikánus politikus Ryan volt, s bejelentette, hogy a házelnök nem vonja meg a támogatását, de nem kampányol Trumpnak.
Nincs szükségem Paul Ryan támogatására –

írta akkor Trump. S még aznap pedig azt közölte: ha ő lesz az elnök, Ryan nem számíthat arra, hogy továbbra is a republikánus képviselőcsoport vezetője lehet. Majd újabban Trump „nagyon gyönge és kevéssé hatékony” vezetőnek nevezte Ryant, később pedig azt írta, hogy nehéz jól szerepelni, ha Ryantől és másoktól „nulla támogatást” kap.