Palesztin tömegből mentették ki az őrültségre vállalkozó zsidókat

-

Engedély nélkül mentek imádkozni József két napja felgyújtott sírjához. Az izraeli hadseregnek kellett kimentenie őket.


József sírját két napja gyújtották fel. A zsidók számára fontos szent helyen most engedély nélküli ultraortodox zsidó imádkozó csoportot mentett ki palesztin támadók gyűrűjéből az izraeli hadsereg hajnalban a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó ciszjordániai Nabluszban.

A mintegy harminc fős csoport, a szabályokat megszegve, nem kért előzetes engedélyt a látogatásra az izraeli katonai hatóságoktól. József sírja a palesztinok és Izrael közötti megállapodás szerint a palesztinok felügyelete alá tartozik, de engedélyek birtokában odautazhatnak zsidó csoportok imádkozni.

Az előzetes egyeztetés nélkül érkező haszidokat a palesztinok megtámadták; öt izraeli könnyebben megsebesült, és a felgyújtották az egyik őket odaszállító járművet. Az izraeliek megpróbáltak elmenekülni, de öt embert az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak és a Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadseregnek való átadásuk előtt ők is verték őket. Orvosi ellátásuk után az izraeli hadsereg kihallgatásra vitte az öt személyt, közülük hárman kiskorúak.

A Ynet, a Jediót Ahornót című újság honlapja úgy tudja, hogy azért utaztak a jeruzsálemi jesiva, vallási iskola növendékei Jeruzsálemből Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet. Smuel Rabinovics rabbi, a Siratófal rabbija elítélően nyilatkozott József sírjának engedély nélküli felkereséséről. „Őrült tettről van szó, melyet nem engedélyez a zsidó vallási jog. Ezek az emberek az életüket kockáztatják és mindannyiunkat veszélybe sodornak” – mondta a rabbi. Előzőleg péntekre virradó éjjel egy több száz maszkos palesztinból álló tömeg felgyújtotta József sírját, amit később Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélt és megígérte, hogy helyreállítják a sírhely fölé emelt épületet.


Erőszakspirálban

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen a harmadik intifádaként (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.