Hamász: Palesztin felkelés – Hezbollah: Halál Amerikára

Fotó: AFP / AHMAD GHARABLI

-

Trump döntése miatt szólítanak ellenállásra az iszlamisták. Egy libanoni rakétákkal fenyeget.


Iszmáil Haníje, a Hamász Gázában élő vezetője hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését. Péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett, mert az USA Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

"December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt" – mondta Haníje. "Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben."


Amerika új Balfourja

Címlapján Halál Amerikára felirattal jelent meg a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah lapja, az al-Akbár. Eddig ez volt a legerősebb reakció Trump szerdai bejelentésére. Haszan Naszrallah, az iráni támogatást élvező szervezet vezetője este tart beszédet.

Az al-Akbár Trump döntését "Amerika új Balfourjának" nevezte, utalva az 1917-es Balfour-nyilatkozatra. Az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált deklarációval jelentették be, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában.

"Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra" – írta a lap. A Hezbollah 1982-es megalakulása óta többször harcolt Izrael ellen.