Palaunak segítségre van szüksége, hamarosan kifogynak a vízből!

Fotó: picture alliance / J.W. Alker

-

Pár hét alatt teljesen kifogyhatnak a vízből a mikronéziai Palau lakói az El Ninót kísérő szárazság miatt. A fővárosban az iskolák már csak fél napig vannak nyitva, és csupán napi három órára nyitják meg a vezetékes vizet.


A körülbelül 20 ezer lakosú országban a múlt hónapban szükségállapotot hirdettek a szárazság miatt. Az úgynevezett Nemzeti Válságtanács (NV) jelentésében meglehetősen borúlátóan fogalmazott a 241 szigetből álló köztársaság történetének egyik legsúlyosabb aszályáról. „A jelenlegi vízkészletet figyelembe véve a fogyasztás mértékének változatlansága mellett két-három héten belül teljesen kifogyhatunk az ivóvízből" – figyelmeztetett a testület.


Palau fővárosában, Kororban napi alig három órán át van már csak vezetékes víz, és az oktatási intézmények csupán fél napig vannak nyitva, mert nem tudnak megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a tanulóknak. Az NV felvette a kapcsolatot a japán és a tajvani kormánnyal, amelyektől eszközöket és ivóvizet remél.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) várakozásai szerint a 2015-ben újra felbukkant El Nino az idei év első felében meghatározhatja a térség éghajlatát. A Marshall-szigetek és a Mikronéziai Államok Szövetségének vezetése is szükségállapotot hirdetett, de Guam és az Észak-Mariana-szigetek lakossága sem látott sok csapadékot az utóbbi időben.