Paksról is elhajtották Szél Bernadettet

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Nem mutatták meg a Lehet más a Politika társelnökének a paksi atomerőmű fejlesztéséről készített környezeti és egyéb hatástanulmányokat, amelyeket a képviselőnő már múlt héten Németh Lászlóné, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjétől is kért.


Annak ellenére, hogy a képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében Szél Bernadettnek jogában állna betekinteni minden döntés előkészítő dokumentumba, sem a minisztériumban, sem a paksi fejlesztésért felelős állami cégnél, az MVM Paks II Zrt-nél nem tehette ezt meg. A tárcavezető korábban arról biztosította levelében Szél Bernadettet, hogy közbenjár az MVM-nél, hogy a rendelkezésére bocsássák a kért dokumentumokat. A Szélnek intézett levelében Némethné azt is írta, hogy ő maga keresi fel a céget. A képviselőt, miután nem kapott választ az MVM-től, meglátogatta a fejlesztésért felelős céget Pakson, ahol a cég két ügyvédje egy védett szobában fogadta. A jogászok azt állították, nem kapták meg a képviselő kedden elküldött adatigénylését, sőt Németh Lászlóné közbenjárásáról sem hallottak eddig, és arra kérték a képviselőt, hogy megfelelő módon kérvényezze a dokumentumok közérdekű igénylését. A képviselőnő a VS.hu-nak elmondta, hosszas alkudozás után elérte, hogy legkorábban március 19-én értesítik majd, ha a kérvényét elutasítják vagy legkésőbb március 26-ig megküldik a kért dokumentumokat. A paksi fejlesztés részleteiről, annak pénzügyi hátteréről, az Oroszországgal kötött hitelszerződésről csütörtökön derültek ki újabb részletek, miután az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű hitel elkülönítését.


Az Energiaklub már perel

Az Energiaklub már korábban szerette volna megismerni a kormány által végzett előzetes számításokat, kockázatelemzéseket, ami alapján döntöttek a paksi bővítésről. A kormány megtagadta ezt, ezért a szakmai civil szervezet A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet segítségével pert indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen. Mivel a Parlament elé kerülő törvényjavaslatból sem derül ki semmilyen szám vagy egyéb konkrétum, ezért az Energiaklub szeretné megismerni azokat a szerződéseket is, melyeket Moszkvában írtak alá magyar és orosz cégek (az MVM és a Roszatom). Ezek ugyanis a megállapodás döntő részleteit tartalmazzák. Az Energiaklub idézi a törvényt, mely szerint „közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél”. A pert kezdeményező szervezetek szerint a paksi bővítés esetében egyértelmű, hogy a közérdek a magasabb érdek, a nyilvánosságnak tudnia kell, hogy a megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul. Szerintük az NFM jogtalanul titkosította tíz évre az adatokat és tagadta meg azok kiadását.