Paksi szerződés: a kormány figyelembe vette az Euratom kéréseit

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az Európai Bizottság jóváhagyására nem volt szükség, csak tájékoztatták arról, hogy az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) aláírta azt az ellátási szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba. A magyar kormány figyelembe vette a luxembourgi ügynökség észrevételeit - közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője.


„Az ESA arról tájékoztatott minket, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozólag" - magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Hozzátette, hogy ez minden információ, amivel rendelkeznek, és amelyet nyilvánosságra hozhatnak.


A bizottsági szóvivő tudatta azt is, hogy a felülvizsgált, a magyar és az orosz fél által elfogadott szerződés tervezetét április 7-én nyújtották be a magyar hatóságok Luxembourgban.

„Az ESA által aláírt szerződések általában üzleti titoknak minősülnek, ezért a részleteiket sem hozhatom nyilvánosságra. Ebben a konkrét, Magyarországot érintő ügyben pedig a magyar kormány minősítette bizalmasnak a szerződést" - fogalmazott Itkonen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bizottság már nekilátott annak, hogy a saját döntéshozatali eljárására vonatkozó iratok minősítését felülvizsgálja, és amint lehet, nyilvánosságra hozza őket.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn bejelentette, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a fűtőanyag-szállítási szerződést, hozzátéve, hogy két kérdéskör, az állami támogatás és a közbeszerzés tisztázása érdekében még folynak tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Az ESA-nak a nukleáris fűtőanyag beszerzésében gyakorlatilag vétójoga van. Az Euratom és az ügynökség jogi szempontból nem az Európai Unió része, de munkáját az Európai Bizottság felügyelete alatt végzi.