Paks leginkább az oroszoknak jó üzlet

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Az oroszok szerint kézenfekvő, a nyugat-európai sajtó szerint aggasztó a magyar-orosz energetikai megállapodás, abban azonban mindenki egyetért, hogy leginkább az oroszoknak lehet ez jó üzlet. Magyarország azonban lépéskényszerben van, elsősorban nem is az atom miatt.


Vlagyimir Putyin múlt kedden olyan ajánlatot tett, amit Orbán Viktor már nem tudott visszautasítani – ezzel magyarázta a Businessweek amerikai gazdasági lap azt, hogy az Oroszország energetikai befolyásának növekedése ellen korábban hevesen tiltakozó politikus – aki ellenzékből még azért aggódott, hogy Magyarország „a Gazprom legvidámabb barakkja” lehet – most olyan megállapodást kötött, amellyel országot az orosz gazdasági érdekszférához sorolja. A Magyarország és Oroszország közti atomenergetikai együttműködés aláírása a magyar kormány számára stratégiai áttörést jelent a Brüsszel diktatórikus uralmával szemben folytatott harcban - kommentálta eltérő hangsúlyokkal, de azonos végkövetkeztetéssel élve a Pravda a Paksi Atomerőmű két új reaktorblokkjának építését előkészítő államközi megállapodást. A magyar és orosz kormányfőkkel szemben nyugaton megfogalmazott kritika tette Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint szövetségessé, a mostani együttműködést azonban a közös partizánharcon túl gazdasági megfontolások is megalapozták - magyarázza a két vezető egymásra találását az orosz lap. A Pravda ezt alátámasztandó idézi Orbán kormányfőként tett megállapítását arról, hogy az Oroszországgal való stratégiai együttműködés előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz Európa számára, Magyarországnak pedig érdeke az orosz befektetői jelenlét növelése az országban. A tény, hogy a magyar kormány a szintén esélyes francia, dél-koreai, japán, vagy amerikai cégekkel szemben az orosz állami kézben lévő Roszatomot bízza meg a Paksi Atomerőmű bővítésével az orosz lap szerint több mint jelzésértékű. Orbán döntése azt bizonyítja, hogy a Szovjetunió felbomlása óta most először a keleti blokkban nem az euró-atlanti integráció elmélyítése a legfontosabb cél, hanem az Oroszországgal fenntartott viszony szorosabbra fonása. Ez a Pravda szerint sokkal inkább az EU politikájának, semmint az oroszok nyomulásának köszönhető, és bizonyítéka az uniós politika kudarcának.


Már most túl nagy az orosz függőség

A Wall Street Journal szerint Magyarország orosz energiafüggése már most jelentős; az Orbán-kormány Moszkvával kötött új paktuma pedig egyenesen szembemegy az orosz energetikai befolyás mérsékléséről szóló európai elképzelésekkel, nem csoda hát, hogy Brüsszel kiemelt figyelmét is kivívta. Az Európai Bizottság által előzetesen jóváhagyott államközi megállapodásról lévén szó, a támadási felület azonban meglehetősen korlátozott. Az unió versenyfelügyelete várhatóan vizsgálni fogja a magyar önrész keretében az MVM-nek nyújtandó állami támogatás jogosságát, ezen túl azonban legfeljebb a fejlesztési nemzetközi előírásoknak való megfelelőségét tudja ellenőrizni. Az orosz-magyar megállapodást aggodalommal szemléli a Financial Times is. A brit gazdasági lap szerint Moszkva energetikai és pénzügyi erejét felhasználva igyekszik kelet-európai befolyását növelni. A paksi megállapodás jól szemlélteti Putyin szándékát: miután a Gazpromot megkerülhetetlenné tette a térség országai számára, most a Roszatommal is ezt tervezi. A múlt héten aláírt megállapodás egyértelmű következménye Magyarország számára, hogy Oroszországtól való függősége a jövőben is megmarad - vonja le a következtetést a brit gazdasági lap, mondván, a magyar olaj és gázszükséglet mintegy kétharmadát jelenleg orosz forrásból fedezzük, a paksi atomerőmű fűtőanyaga eddig is, a reaktorbővítésről szóló szerződés alapján pedig eztán is Oroszországból érkezik majd.

Az elmúlt negyven év legjobb üzlete, de kinek?

A felek számára egyre élvezetesebb a magyar-orosz érdekházasság - mondta a paksi bővítést az elmúlt 40 év legjobb üzletének nevező Lázár János, a miniszterelnökség államtitkára az oroszokkal kötött szerződés kapcsán tartott sajtótájékoztatóján. Az együttműködés várhatóan jó üzlet lesz a Roszatomnak is, hiszen a két új reaktor megépítése mellett az vállalat arra is megbízást kapott, hogy az új blokkokba fűtőanyagot szállítson, illetve az elhasznált fűtőelemeket onnan elvigye. Márpedig ez kétszer nagyobb bevételt generál majd az orosz társaságnak, mint maga az építkezés - közölte a társaság vezérigazgatója, Szergej Kirijenkó a RIA Novoszti hírügynökségnek adott interjúban. Kirijenkó ezen felül arra számít, hogy a beruházáshoz szükséges házon belüli fejlesztések további jelentős bevételi forrásokat teremtenek a Roszatomnak. A kormány által az orosz paktum védelme érdekében elősorolt érvek ellenére - miszerint Paksot az oroszok építették, ésszerű, hogy ők fejlesszék azt tovább, illetve, hogy a felajánlott hitel feltételei kedvezőbbek, mint a piacon elérhető forrásoké - Magyarország számára a jó üzlet lehetősége a háttérben rejlik. Bár a magyar kormány jelezte, hogy a kedden aláírt szerződésnek nincsenek titkos záradékai, a gázmegállapodást az atomenergetikai fejlesztéstől elkülönítve kezelik a felek, nem megalapozatlan a gyanú, hogy a paksi bővítésről szóló megállapodás hátterében az oroszokkal kötött gázpaktum áll. Magyarország Gazprommal kötött gázszállítási-keretszerződése 2015-ben jár le, a Financial Times szerint az orosz és magyar kormányok közti fejlesztési megállapodás révén az MVM a jelenleginél kedvezőbb feltételeket is kialkudhat magának. Az MVM tárgyalási pozícióit szilárdíthatja az is, hogy Magyarország nemrég megerősítette elkötelezettségét a Déli Áramlat hazai szakaszának megépítése mellett, amelyet a felerészt az MVM, felerészt a Gazprom tulajdonában álló Déli Áramlat Magyarország Zrt. valósít majd meg. A Gazprom vezérigazgatóját Orbán Viktor december közepén fogadta Budapesten. A magyar miniszterelnök a találkozót követően elmondta: áprilisban megkezdődnek a munkálatok a gázvezeték 230 km-es magyarországi szakaszán. Az új orosz vezetékben már 2017-ben áramolhat a gáz Ausztria felé, míg a Brüsszel által favorizált Nabucco-vezeték előkészületei teljesen megtorpantak, többek között a magyar partner kihátrálása miatt is.