Paks II.: van új vezér, lesz társadalmi tanács és új Duna-híd

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A brókerbotrány nyomán előírják, hogy az állami szervezetek és az önkormányzatok csak a kincstárnál és csak állampapírban tarthatnak pénzt – derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter immár hagyományos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Pótlékot kapnak a legkisebb települések polgármesterei, akik a fizetésrendezésnél nagyon rosszul jártak. Már idén megkezdik az e-kártya bevezetését.


Társadalmi tanács létrehozásáról döntött a kormány a paksi bővítéssel kapcsolatosan a negyvenegy környékbeli település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármesterének vezetésével – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az érintett települések fejlesztésére az idén 1 milliárd forintot biztosít a kormány. Lázár János elmondta, június 10-én Kijevben lesz az első nemzetközi, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként tartandó meghallgatás. Utalt arra, hogy egy hete Pakson volt az első hazai közmeghallgatás, amelyet már a szükséges engedélyek érdekében tartottak. A Magyar Tudományos Akadémián is vita indul a kapacitásfenntartással kapcsolatban, amelyet Aszódi Attila professzor, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos vezet majd.

Lázár bejelentette, a beruházáshoz kapcsolódóan döntött a kormány egy új Duna-híd építéséről Kalocsa térségében, az építkezés 6-8 ezer embernek adhat munkát.

És eldőlt, hogy Bán Tamás lesz a Paks II. beruházás új vezérigazgatója, kinevezését Orbán Viktor miniszterelnök is jóváhagyta. Bán Tamás a többi közt dolgozott az Alkotmánybíróság elnökének titkáraként, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíróként, az állami bankfelügyeletnél, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban államtitkárként, a Magyar Villamos Műveknél, a Paksi Atomerőműnél, és a Kész Holding igazgatótanácsának is tagja volt, valamint vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot – sorolta a miniszter. Bán Tamás a váratlanul távozott Nagy Sándort váltja a poszton.


Nem akárhol, nem akármiben

A brókerbotrányok nyomán törvényben szabályozzák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket. Lázár János kifejtette, alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják. „A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani” – jelentette ki.


Valamit visszakapnak a falusi polgármesterek

A Belügyminisztérium javaslatot tesz 990 kistelepülési polgármester – korábban alaposan megvágott – bérének kiegészítésére. Ebben azok részesülhetnek – magyarázta Lázár János –, akik részt vesznek a közfoglalkoztatás szervezésében. Azzal a 60 polgármesterrel szemben viszont, aki törvénytelenül megemeltette bérét 30 százalékkal, a kormányhivatalok fognak eljárni – jelentette ki a miniszter.


A kormány ellenzi a bevándorlási kvótát

Szó sem lehet arról, hogy Magyarország kvóta alapján fogadjon be bevándorlókat, amint azt az Európai Bizottság javasolja – jelentette ki Lázár János. A miniszter vitatta a bizottság kvótaszámításra vonatkozó adatait, utalva arra, hogy 2012-ben 2700 menedékkérelem érkezett Magyarországra, míg idén már három hónap alatt 43 ezer. A nemzeti konzultáció esetleges felfüggesztésére vonatkozó kérdést visszautasította, kiemelve: érdemes megkérdezni az embereket, hogy mit gondolnak a kérdésről.


Majdnem minden az 1-ben: jön az e-kártya

Lázár János közölte, hogy a kormány szerdai döntése értelmében idén felmenő rendszerben indul el az új okmány bevezetése, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybevételét teszi lehetővé, és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra, és vagy ingyenesen kapják az emberek, vagy méltányos áron.