Paks II-ről tárgyal Orbán Viktorral a GE alelnöke

Fotó: MTI / Kiss G. Péter

-

Megúszhatják az elbocsátást a GE magyar dolgozói - erősítette meg a cég magyarországi elnöke.


Bíznak abban, hogy a General Electric (GE) és az Alstom novemberben lezárt fúziója miatt elbocsátandó magyarországi dolgozóknak tudnak a GE más üzletágaiban munkát találni – mondta el Joerg Bauer, a cég magyarországi leányvállalatának elnöke. A vezető szerint ez azért reális, mivel a cég folyamatosan fejleszti magyarországi tevékenységét.

A GE a múlt héten hozta nyilvánosságra a korábban az Alstomhoz tartozó európai cégeit érintő átszervezési terveit, a magyarországi leányvállalat hivatalos álláspontja szerint ez nálunk mindössze negyven embert érinthet.

A társaság veresegyházi gyárában tartott sajtótájékoztatóján John G. Rice, a GE alelnöke arról beszélt, hogy a magyarországi leányvállalatot is bevonják a cég új stratégiai fejlesztésébe, a digitális gazdaság erősítésébe. Egyelőre azonban az ipari ágazat a legerősebb: a hazánkban alkalmazott több mint tízezer emberből kilencezren valamelyik termelőüzemben dolgoznak.

Közülük 1200-an abban a veresegyházi üzemben, amely kis erőművek előállítására szakosodott. A cég reményei szerint ez a gyáregység is kiveheti a részét a Paks II. atomerőmű fejlesztéséből – erősítette meg a VS.hu kérdésére John G. Rice.

Az alelnök látogatásának nem titkolt célja is az, hogy felhívja a magyar döntéshozók figyelmét a GE energiaüzletágára. (Már azért is, mivel az Alstom korábban vegyesvállalatot alapított a Roszatommal, az AtomEnergoMash pedig GE felvásárlása után is működik tovább.) Ennek érdekében John G. Rice szerdán az MVM felső vezetőivel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal majd.

Nem kis üzletről lenne szó, hiszen a beruházáson belül a turbinasziget előállításának költsége elérheti a 3 milliárd eurót. A GE reményei szerint a döntéshozók az Alstom által kifejlesztett Arabella gőzturbina technológiát választják majd. Ez a technológia a világ több atomerőművében is működik már, sőt ilyen épül a szintén a Roszatom által fejlesztett finnországi reaktorban is.