Paks II.: Brüsszel enged, Bécs befeszül

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Még idén zöld utat adhat az Európai Bizottság a Paks II. beruházásnak – azonban ha ez megtörténik, Ausztria fekszik keresztbe.


A paksi atomerőmű tervezett fejlesztésének útjából egy lényeges akadály már a múlt héten elhárult. Ekkor jelentette be az Európai Bizottság, hogy megszünteti a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást, amelyet azért indítottak, mert Budapest nem nyílt pályázaton választotta ki a beruházásra az orosz Roszatomot. Brüsszel elfogadta azt a magyar érvelést, hogy egyetlen más vállalat sem tudta volna biztonságosan bővíteni a meglévő paksi kapacitást.

Az Európai Bizottság mindössze annyit kért a magyar kormánytól: az atomerőmű reaktorának kivételével a részelemek legalább felénél legyen nyilvános közbeszerzés. Erre Budapest ígéretet tett.

Folyik azonban egy másik vizsgálat is Brüsszelben: mivel a reaktorépítés állami forrásból történik, illetve az üzembe helyezés után piaci alapon semmiképp nem térülne meg a beruházás, így felvetődött a tiltott állami finanszírozás gyanúja. A magyar fél azzal védekezik, hogy Paks II. nélkül nem biztosítható az ország stabil energiaellátása. Brüsszeli hírek szerint a Bizottság hajlik rá, hogy elfogadja ezt az érvelést, vagyis a várakozások szerint még idén minden uniós akadály elhárul a beruházás megkezdése elől.

Azonban mindez mégsem jelenti feltétlenül a paksi ügy végét. A Politico brüsszeli hírportálnak nyilatkozó Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár kijelentette: „Ha a bizottság úgy dönt, hogy elfogadható az állami támogatás Paks II. esetében, akkor Ausztria felméri a jogi lehetőségeket, és ha van rá mód, fontolóra veszi, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye az ügyet.” Bécs, mint a fejlesztés legnagyobb ellenzője, korábban is jelezte: attól tart, hogy az uniós engedély után a magyar beruházás hasonló projektek sorát indíthatná el a térségben.