Pákh Imre nem adná el a Munkácsy-festményt

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Soós Lajos

-

Egyelőre nem lesz lepel a Golgotán.


Állandó jelleggel látható lesz a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja. A Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet, és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott nekünk a bíróság – mondta Pákh Imre. A Magyar Idők szerint az Egyesült Államokban élő műgyűjtő üzletember azt mondta: nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen magántulajdonban lévő képét, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni vevőként.

„A Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent, és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel." A Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával jelenleg nincs semmilyen kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy az állammal nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról.

A Kúria kedden bejelentett döntéséről azt mondta, jogászai vizsgálják a határozatot és várható következményeit. A Kúria hatályon kívül helyezte a Golgota védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.