Padlón a görögök önbizalma egy katasztrofális év végén

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A görög csapatkapitány, Vaszilisz Toroszidisz úgy véli, nem a tehetség, hanem az önbizalom hiányzik a válogatottból, amely vasárnap utolsó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén Magyarországot fogadja Pireuszban.


„Hiába van jó keretünk, ezt nem tudtuk megmutatni a pályán. Katasztrofális év volt a világbajnokság után” – mondta az AS Roma 30 éves védője, aki a csapategységet firtató kérdésre úgy válaszolt, nem lehet mindenki mindenkinek a barátja, de szerinte nem rosszabb a helyzet, mint korábban, amikor sikeresek voltak. Azért odabökte, hogy a játékosoknak be kell látniuk, hogy a válogatott mindenek felett áll.

Kosztasz Canasz szövetségi kapitány a csütörtöki, északírek elleni 3-1-es vereségre utalva elismerte: 24 óra alatt nem lehet mindent egy csapásra megváltoztatni, ám a magyar meccs után hosszú idő áll majd rendelkezésre, hogy a válogatott felkészüljön a jövő ősszel rajtoló világbajnoki selejtezőkre.


Pár játékost kitettek

Canasz több helyen változtat a három nappal ezelőtti csapatán, részben mert hazai pályán más taktikával küldi pályára tanítványait, de lesz olyan is, aki gyengébb teljesítménye miatt marad ki a kezdőcsapatból, neveket azonban nem említett.

„Nem könnyű így játszani, de ez a múlt, ezen nem tudunk változtatni. Azonban ha félünk, ismét kikapunk” – válaszolt Canasz arra a kérdésre, jelent-e nyomást a csapatára, hogy ebben a sorozatban mind a négy hazai találkozóját elvesztette, rúgott gól nélkül. Toroszidisz úgy reagált, hogy vissza kell nyerniük az önbizalmukat, amihez ez a meccs lehet az első fontos lépés.


Mit tett Holebasz?

A mérkőzés helyszínén, az Olimpiakosz 2004-ben átadott Karaiszkakisz Stadionjában tartott sajtótájékoztatót egy kisebb incidens is megzavarta, ugyanis Toroszidisz több percen át hangos szóváltásba keveredett egy görög újságíróval azzal kapcsolatban, hogy csapattársa, José Holebasz a belfasti kilencven perc után földhöz vágta-e a mezét, vagy sem.

A 18 órakor kezdődő meccsnek a görögök számára nincs tétje, mert mindenképpen utolsók lesznek a csoportban, ugyanakkor ha a magyarok több pontot szereznek Pireuszban, mint a románok a Feröer-szigeteken, akkor megszerzik a második, biztos részvételt jelentő helyet, s így 1972 után jövőre ismét szerepelhetnek az Eb-n.

A találkozót a horvát Ivan Bebek vezeti majd.