Pacquiao vállát műteni kell, kilenc hónapig nem bokszolhat

Fotó: Getty Images / Al Bello

-


Az évszázad meccseként beharangozott találkozón meglepően visszafogott és hatástalan teljesítményt nyújtott Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao már közvetlenül a 12 menetes, egyhangú pontozással elveszített csata után jelezte, hogy komoly vállproblémákkal küszködik egy ideje, s szinte fél kézzel kellett küzdenie, mert a meccs előtt nem engedélyezték számára, hogy fájdalomcsillapítót használjon.

A találkozót követően aztán kiderült, hogy elszakadt a rotátorköpeny Pacquiao vállában, és mindenképpen operálni kell. A beavatkozás időpontja még nincs kitűzve, ám az biztos, hogy Neal ElAttrache végzi majd a műtétet Los Angelesben. Az elismert szaktekintély korábban olyan kiváló sportolókat műtött, mint Kobe Bryant ötszörös NBA-bajnok kosárlabdázó vagy Tom Brady négyszeres Super Bowl-győztes amerikaifutballista.

Pacquiao sérülésének vélhetően egyéb következményei is lesznek, mivel az illetékes Nevadai Sportbizottság szerint – mely nem engedélyezte neki a fájdalomcsillapítót – akár eltiltásra is számíthat. A mérlegelés előtt ugyanis jeleznie kellett volna problémáját, ám a nyomtatványban üresen hagyta a vállsérülésre vonatkozó kérdéssort, a bizottság pedig csak a meccs napján értesült a problémáról.

A pályafutása hatodik vereségét elszenvedő bunyós stábja ezzel szemben azzal érvelt, hogy már a felkészülés alatt is kezelték a sérülést, s az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségét is tájékoztatták róla, hogy milyen gyógyszereket adtak Pacquiaónak.

A 48. meccsén is veretlen Mayweather sikerével zárult összecsapás minden idők legnagyobb bevételét termelte. Egyelőre nincsenek pontos adatok, ám az már a csata előtt biztos volt, hogy az amerikai minimum 120 millió, ellenfele pedig legalább 80 millió dollárral gazdagodik, s egyes becslések szerint a végösszeg előbbinél 150-180 millió, utóbbinál pedig 100-120 millió dollárt fog kitenni.