Ózdon is járhat egyetemi képzésre

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Jönnek a közösségi központok, lesz hallgatói kompetenciamérés és mesteroktató kategória. A felsőoktatási átalakítási tervek jövő héttől nyilvánosak.


Jön az alkalmazott tudományok egyeteme és a közösségi képzőközpont is, 6-8 városban, például Salgótarjánban, Ózdon és Kisvárdán - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkára. Az alkalmazott tudományok egyetemmel (ami a mostani főiskola) a munkaerő-piaci igényekhez akarnak közeledni - tette hozzá az államtitkár.

A közösségi képzőközpontokban már akkreditált intézményeknek lehet kihelyezett képzése, ha azt a helyi közösség igényli. A cél, hogy ezek a régiók ne legyenek elzárva a felsőoktatástól.


Esztergapad mellől az egyetemre

Létrehozzák a „bachelor profession” típusú képzési formát, amelynek lényege, hogy azok a hallgatók, akik nem tudományos vonalon mennének tovább, az adott terület „üzemeltetésére” vonatkozó tudást szerezhessenek. Ez a képzési forma is alapképzésnek számít majd, és három éves lesz - mondta az államtitkár.

Ahhoz, hogy a diák ne kerüljön államilag finanszírozottból költségtérítéses képzésre, két félév átlagában 20 kreditet kell elvégezni és az intézmény által meghatározott tanulmányi eredményt kell elérni.

A hallgatók be és kikerüléskor is kompetencia-mérésen vesznek részt, így kiderül, az iskola mit tett hozzá a diák tudásához. A cél, hogy a diákok a felvett kreditek 10 százalékát idegen nyelven hallgassák.

Jönnek a mesteroktatók, akik a gyakorlati életből érkeznek és a gyakorlat-orientált képzésben tanítanak majd.

Az egyetemen tanítók munkarendje is változik - az egyetemi tanároknak kevesebbet kell a hallgatókkal foglalkozni, az adjunktusoknak, tanársegédeknek viszont többet. Az idő 20 százalékában mindenkinek kutatnia kell.

Az egyetemi oktatók határon túli magyar nyelvű oktatási intézményben is taníthatnak, ezt külön keretből fizetik.

Részletesen rögzítették a rektor feladatkörét és pontosították a kancellárét. A konzisztórium előzetes egyetértési jogot kap a szenátus döntéseinél. Tagjait az egyetem, annak környezete és a hallgatói önkormányzat javasolja a szakminiszternek.


Erősebb lesz az orvosképzés

Agrárképzésben osztott és osztatlan képzés is lesz. Most 12 helyen van agrárképzés, az államtitkár szerint át kell gondolni, milyen struktúrában lehet magasabb képzést adni és hatékonyabbá tenni a kutatást.

Több orvost akarnak képezni, ugyanannyi helyen. Több minősített oktató kell, javítani akarják a laboratóriumi hátteret, az infrastruktúrát - különösen a Semmelweis Egyetemen, és fejleszteni kell a klinikai rendszert. Erről nagyjából egy hónap múlva külön előterjesztés lesz.

Az is változást jelent, hogy a hallgatói tisztségviselők legfeljebb négy évig tölthetik be a funkciójukat, jönnek a vezetőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

A szakjegyzék pár nap múlva jelenik meg, kormányrendeletben.