Ózdi választási csalás: a Jobbik hamis vád miatt tesz feljelentést

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Az ellenzéki párt hamisnak tartja a választások megismétlését megalapozó dokumentumokat, amelyek miatt elbukhatják a polgármesteri pozíciót.


Feljelentést tett a Jobbik hamis vád gyanúja miatt, mert az ellenzéki párt szerint a választások megismétlését megalapozó dokumentumok nem valósak. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint a csatolt hangfelvételen - amelyen két ember beszélget arról, hogy kire kell szavazni a kapott pénzért - a megszólalók egyike sem a Jobbik tagja vagy jelöltje; a kilenc nyilatkozat pedig - az összeget leszámítva - szóról szóra megegyezik.

Az ellenzéki párt közleménye szerint az utólagosan becsatolt "bizonyítékokat" a területi választási bizottság legfeljebb a rendőrségre továbbíthatta volna, azok alapján nem dönthetett volna.

A területi választási iroda pénteken úgy határozott, hogy meg kell ismételni a szavazásokat. Az eredményt Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester támadta meg, mert a valasztas.hu honlap adatai szerint hét szavazat hiányzik Ózdon az urnákból, ennyi a különbség a választásra jelentkezők és a leadott szavazatok között. A volt polgármester szerint utalások voltak arra, hogy a településen láncszavazás történt, valamint rendelkeznek hangfelvételekkel és tanúvallomásokkal, amelyek a Fidesz-KDNP álláspontját támasztja alá.

Ózdon az október 12-ei önkormányzati választáson a jobbikos Janiczak Dávid szerezte meg az első helyet a szavazatok 38,57 százalékával, Fürjes Pál a második helyen végzett a voksok 37,96 százalékával.