Oxford és Cambridge is kikapott a Széchenyi Egyetemtől

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A két világhírű angliai egyetem, az Oxford és a Cambridge csapatát megelőzve a győri Széchenyi István Egyetem egysége nyerte az evezősversenyt a szombati Dunai Regattán, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a budapesti Műegyetem rakparton a tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont.


A győriek mögött a második helyen a Cambridge, a harmadikon pedig a Corvinus Egyetem hajója futott be, az Oxford lett a negyedik. Az evezősviadalon a két külföldi vendégegyetem gárdája mellett hat magyar egyetem profi evezőscsapata indult.

Az amatőr sárkányhajós futamokon tizenöt magyar egység vett részt, itt a Testnevelési Egyetem győzött a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem előtt.

A versenyzők a Duna legszebb fővárosi szakaszán eveztek végig, így a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthették egyetemük csapatát. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítettek. Mindkét verseny előfutamokból és döntőből állt.

Az egész napos, ingyenes fesztiválra – a szervezők reményeinek megfelelően – több tízezren látogattak ki. A regatta idejére leállították a dunai hajóforgalmat, a fesztivál központi helyszínét, a Műegyetem rakpartot pedig lezárták az autók elől.

A Műegyetem rakparton napközben a szurkolásé és a sportolásé volt a főszerep, estére viszont hangulatos fesztivállá alakult a regatta, és hajnalig tartott a buli.

A szervezők célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz az egyetemeket, felhívják a figyelmet a sportos életmód fontosságára, építsék Budapest imázsát és szemléltessék a Duna sokszínű kihasználási lehetőségeit.