Óvodáktól csalt ki pénzt az ál-csatornatisztító

-

A csalásért elítélt férfi határozottan lépett fel, és úgy csinált, mintha elhárítaná a dugulást, de valójában csak a számlát küldte ki. Egy polgármester viszont gyanút fogott: a gyorsított eljárásban a csaló két év felfüggesztettet kapott.


Gyorsított eljárásban állította bíróság elé a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség azt a 22 éves, büntetett előéletű férfit, aki magát vállalkozónak kiadva, csatornatisztítás ürügyével csalt ki óvodáktól és önkormányzatoktól kis híján kétmillió forintot. A gyorsított eljárásban a Kunszentmiklósi Járásbíróság kedden két év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette, illetve vagyonelkobzást rendelt el.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Tamásiban lakó férfi korábban több csatornatisztító cégnél dolgozott. Később viszont ennek a tevékenységnek a látszatával próbált pénzt keresni. 2015 márciusában még vállalkozói igazolványt is kiváltott, de a csatornatisztításhoz, duguláselhárításhoz szükséges gépekkel nem rendelkezett, mindössze egy magasnyomású mosója, PVC-csöve, slagja és csákánya volt. Viszont olyan megrendelőlapot készített, amely kompetens vállalkozás benyomását keltette.

Az elítélt férfi 2015 márciusától járta az országot, és elsősorban óvodákat, illetve önkormányzatokat keresett fel, ahol határozott fellépéssel aláíratta a megrendelőlapokat, majd több óvodában úgy jelent meg, hogy őt a polgármester küldte. A munkákat látszólag el is végezte: az aknákat kimosta, amivel az iszap a csőbe került, ezzel azonban a dugulást valójában nem hárította el, de a laikus megrendelők elhitték, hogy a férfi a munkát elvégezte.

Az el nem végzett munkát ezután kiszámlázta az önkormányzatoknak. A vádlott 2015. március 20. és május 6. között 21 településen járt, és a jól megszervezett csalássorozattal az érintett önkormányzatoknak összesen 1 895 000 forint kárt okozott. Végül Kunszentmiklós polgármestere fogott gyanút, a számla kifizetését megtagadta, és értesítette a rendőrséget, akik még aznap elfogták és őrizetbe vették a csalót. A férfi a bűncselekmények elkövetését beismerte, az ítélet ellen nem fellebbezett, így az jogerőssé vált.