Ovisokként veszekednek a trollok

Egy videókat streamelő játékos annyira felidegesítette a DERP nevű trollcsoport tagjait, hogy nekiláttak bosszúból lelövöldözni azokat a szervereket, ahol játszani szokott. A túlterheléses támadások miatt órákra elérhetetlen lett a WoW, a Diablo 3 és Leaguge of Legends is.


Szisztematikusan támadta meg a DERP nevű hackercsoport a legnagyobb játékok szervereit. Sorban túlterhelték az XBox Live vagy a Battle.net, amelyen a World of Warcraft és a Diablo 3 játékok kiszolgálóit. A túlterheléses támadások (DDoS) sora miatt a netes kapcsolatot igénylő játékok hosszabb-rövidebb időre elérhetetlenné váltak. A DERP akciója eredetileg egy óévzáró tréfának indult, de a vicces kedvű trollok a mai napig nem fejezték be a ténykedésüket. A DERP célpontja egy Phantoml0rd nevű ismert játékos, aki rendszeresen streameli, hogy miként játszik. Élő internetes műsorát 140 ezren követik a Twitch megosztó oldalán, 224 ezer rajongója van a Facebookon és Youtube-on is százezrek nézik meg a videóit. A feltételezések szerint a népszerűsége miatt került a DERP célkeresztjébe, és ezért követik játékról játékra. Megállt már az EA, a Ubisoft, a Blizzard, a League of Legends szerverei mellett a Steam és az XboxLive is.


Eldurvult a tréfa

A csoport nem érte be pusztán a DDoS támadásokkal, Phantoml0rdot december 30-án a rendőrségen is feljelentette, azt mondták, hogy túszokat ejtett. Ez a zaklatási forma annyira népszerű a netes trollok körében, hogy nevet is kapott, a SWAT nevű különleges rendőri egység neve után swattingnek hívják. Phantomlord olcsón megúszta a feljelentést. A lakására kiérkező rendőrök ugyan megbilincselték, majd átkutatták a házát. Órákkal később azonban a fiú már a Youtube-on mesélt a történtekről. Nem rossz, ahhoz képest, hogy túszejtőnek állították be.


A játékcégek szervereit nem úgy bénították meg, ahogy a mozifilmek - vagy az NSA - hackerei dolgoznak. Senki nem jutott be a Steam vagy az Electronic Arts rendszereibe, hogy leállítsa a gépeket. A korábban az Anonymus által is használt Low Orbit Ion Canon (Alacsony bolygókörüli pályán lévő ionágyú) nevű programmal dolgoztak a DERP tagjai. A szoftverrel úgy lehet egy adott internetcímre  lekérdezések millióit küldeni, hogy a program üzemeltetőjének nem kell értenie a kiberbiztonsághoz. Nem a tudásával, hanem a számítógépével és a sávszélességével segíti a cél elérését. A szolgáltatások ilyenkor azért válnak elérhetetlenné, mert a szerverek egy idő után nem tudnak minden lekérdezésre válaszolni. Jellegében a túlterheléses támadás olyan, mint a vitapartner túlüvöltése. Egyáltalán nem elegáns, de kétségtelenül hatásos.


Meghackelték a hackereket

A harcba egy valamivel jobban képzett hacker is bekapcsolódott, miután megelégelte, hogy a DERP csoport a DDoS támadásokat hackelésnek nevezte. A xXHerseyBoyXx nevű új résztvevő január harmadikán a Twitteren üzente meg a DERP csoportnak, hogy az egyikük felhasználói fiókját feltörte, és egy dokumentumban közzétette az összes személyes adatát, kezdve a lakcímétől és az online fiókjaitól egészen a pólóméretéig.  Komolyságát azzal is jelezte, hogy az utóbbi információ után zárójelben le is kövérezte a derpes trollt.