Óvatosan közelít egymáshoz Európa és az Egyesült Államok

Fotó: AFP / JAVIER SORIANO

-

A Real Madrid az NBA-ben kosarazna tovább, de erre még nem ért meg az idő, az NFL viszont terjeszkedne Európában, igaz, nem túl gyorsan.


A következő évtizedben még több mérkőzést rendezne az Egyesült Államokon kívül NFL: Anglia mellett elsősorban Mexikó, Kanada és Németország jöhet szóba. Amint Roger Goodell, az NFL vezetője elmondta, úgy érzik, most érkezett el az idő a korábbinál nagyobb nemzetközi terjeszkedésre.

A mostani idényben három meccset is rendeznek a londoni Wembley-ben. Az angol főváros 2007 óta rendszeres házigazdája NFL-találkozóknak, és hamarosan nem is a Wembley lesz az egyetlen helyszín: a Tottenham új, 2018-ban átadandó arénájával már tíz évre szóló szerződést kötött az amerikai liga.

Mexikó 2005-ös sikere után - rekordot jelentő 103 467 néző volt jelen az akkori összecsapáson - szinte biztosan kap rendezési jogot jövőre is. Ezen kívül Toronto, Vancouver és több német város is élénken érdeklődik.

Az All Star-meccsnek (Pro Bowl) szintén külföldi helyszínt keresnek. Brazília, Ausztrália, Dél-Afrika és néhány ázsiai ország közül kerülhet ki a rendező, de csak 2018 után.


Még várni kell a kosarasok áttörésére

A kosarasoknál viszont egyelőre nincs napirenden a terjeszkedés, legalábbis Adam Silver, az NBA vezetője szerint. Azt viszont nem zárja ki, hogy egy napon ez is bekövetkezhet.

Silver – aki a Real Madrid és a Boston Celtics csütörtök esti bemutató mérkőzése előtti napon nyilatkozott Madridban – elmondta, túl korai még a liga bővítéséről beszélni. Pedig a Real Madrid azt tervezte, hogy Amerikában szerepelteti majd a kosarasait.

Silver kijelentette, hogy ha a nemzetközi szövetség úgy módosítja a versenynaptárat, hogy a világbajnokságok az NBA-szezon idejére esnének, az NBA akkor sem állna le, azaz a legnagyobb sztárok nem játszhatnának a válogatottban.