Óva int Kína a hasznavehetetlen nyugati demokráciától

Fotó: AFP / AFP

-

Sok ország zuhant a „nyugati demokrácia zavaros őrületébe”, mert az utcai politizálás, vagy ahogy a lap említi: a „színes forradalmak” csak káoszt hoztak, boldogságot és eredményességet viszont nem. Így próbál érvelni a kínai szocializmus további, kitartó építése mellett az ország központi pártlapjának újságírója.


Az MTI tudósítója által szemlézett kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao hétfői kommentárjában arra figyelmeztet, hogy Kínának vigyáznia kell, nehogy a „nyugati stílusú demokrácia” csapdájába essen. Szerinte az elmúlt hónapokban Kijevtől Bangkokig az utcai politizálás, azaz a közvetlen konfrontáció csak „mély fájdalmat” eredményezett, mást nem. Az elmúlt évek „színes” forradalmaira visszatekintve megállapítja, hogy Nyugat-Ázsiától Észak-Afrikáig sok ország zuhant a „nyugati demokrácia zavaros őrületébe”, amely sem boldogságot, sem stabilitást nem hozott. A Zsenmin Zsipao szerint a kínaiaknak örülniük kellene, hogy országuk kitart a sajátos kínai szocializmus építése mellett, mert ellenkező esetben nem lenne béke a kommunista országban. Az újságíró érvelésében még a brit parlamentre is kitér, ahol még mindig örökletes nemesi címmel rendelkezők vannak. Ez pedig a kínai emberek számára elképzelhetetlen.


A kínai párt- és állami vezetés általában a nagy belpolitikai események idején, mint a parlament éves ülése vagy az ötévente megrendezendő pártkongresszusok időszaka, rendszeresen megerősíti, hogy Kína nem kívánja követni a nyugati mintát. Amikor Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár áprilisban Európában járt, egyik beszéde alkalmával kifejtette, hogy országa már többféle politikai rendszert átélt, de nem tudja lemásolni más országok politikai rendszerét vagy fejlődési modelljét. „A kínai embereknek már több mint kétezer évvel ezelőtt meg kellett tapasztalniuk, hogy az ízletes déli narancs, ha északon termelik, savanyú lesz” – élt e bölcs megjegyzéssel Belgiumban. Az 1989-es pekingi diáklázadás résztvevője, a Tienanmen téri éhségsztrájk egyik kezdeményezője, Csou Tuo a napokban maga is azt nyilatkozta, hogy „utcai demonstrációkkal Kínában nem lehet demokráciát teremteni”. Szerinte a jogállamiság, az alkotmány erejével, az alapvető személyi szabadságjogok biztosításával és a hatalom egyidejű korlátozásával lehet csak fokozatosan építkezni. Meglátása szerint a jelenlegi vezetés elkötelezett a reform iránt.