Ötvenmilliónyi járulékot nem fizetett be a Színművészeti Egyetem

-

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egy illetékese valószínűleg évekig nem fizette be a negyven-egynéhány dolgozó járulékait – írja a nol.hu.


Az egészre azután derült fény, hogy az egyetem egy munkatársának nem fogadták el a tb-kártyáját az orvosánál.


Nagyjából 50 millió forintról van szó, az egyetem illetékes munkatársa feltehetőleg évekig elfelejtette az egyetem dolgozói után a járulékokat befizetni. Ez a munkatárs jelenleg ráadásul táppénzen van, és az egyetem nem is tudja elérni.

A lapnak Vonderviszt Lajos, az egyetem kancellárja azt mondta: az összeg tulajdonképpen megvan az egyetem számláján, így a sikkasztás gyanúja nem merül fel.

Ugyanakkor az okirat-hamisítás gyanúja igen, mert a munkatársakhoz olyan igazoló dokumentumok kerültek, amelyek – hamisan – befizetettként tüntették fel a járulékokat. Emiatt az egyetem meg is tette a büntetőfeljelentését ismeretlen tettes ellen.

Az egyetemnek büntetést nem kell fizetnie, mert ők jelentették a járulékok befizetésének elmaradását. A be nem fizetett összeget a karbantartási és felújítási munkálatokra tervezett költségekből fogják kigazdálkodni, legelőször is a tavalyi járulékokat, hogy mindenkinek elkészülhessen időben az adóbevallása.

Az ügy sokáig nem tűnt fel senkinek, hiszen a fizetések rendben megérkeztek a dolgozóknak. Vonderviszt szerint ráadásul – noha a pontos összeget még nem tudják – a körülbelül 50 millió visszatartásából senkinek nem fakadhatott haszna.

A kérdéses időszakot korábban már az Állami Számvevőszék is vizsgálta. Célja annak megállapítása, hogy az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodása szabályos volt-e, belső kontrollrendszerüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően működtették-e. Ebben több hiányosságot is találtak. Egyebek mellett az egyetem az oktatók tevékenységére vonatkozóan nem vezettek teljes körű munkaidő-nyilvántartást; a szenátus jóváhagyása nélkül nyújtott vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a gazdasági főigazgatónak; a kifizetések könyvelése során rendszeresen megsértették a számviteli törvényben előírtakat; egyes térítési díjak és költségtérítések megállapításához pedig nem készítettek önköltségszámítást. Az ellenőrzésről szóló teljes jelentést ezen a linken találja.