Ötvenmillió a határon túli színházaknak és táncosoknak

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

-

HÁTTÉR

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) összesen 48 550 000 forintos keretére 33 színházi és 13 táncművészeti pályázat érkezett.


A határon túli magyar nyelvű színházak 39 750 000 forint keretösszegre (önálló produkciókra, színházi nevelési programokra, technikai eszközeik fejlesztésére, szakmai együttműködés támogatására) pályázhattak, a határon túli táncosok pedig szakmai együttműködésre és képzésre 8 800 000 forint támogatást nyerhettek. A táncosszervezetek keretösszegéből megmaradt 950 000 forint felhasználására meghívásos pályázatot írtak ki, amivel az erdélyi Hivatásos Együttesek Találkozójának megszervezését támogatják. Halász János kultúráért felelős államtitkár a Színházművészeti és táncművészeti bizottság (itt nézheti meg, kik ülnek benne) javaslatát jóváhagyva döntött. Tavaly negyvenmillió forintos támogatást kaptak a határon túli társulatok.


Mindeközben a művészetek támogatása terén

Az Emmi az éppen futó Pécsi Országos Színházi Találkozóra, a június 14-ig tartó POSZT-ra az ígért támogatást eddig nem adta meg. Nemrég több magyar kulturális szervezet (köztük a Frenák Pál Társulat vagy a Sín Kulturális Központ) írt közleményt arról, hogy nem tudnak indulni uniós pályázatokon, mert a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elutasította az önrészpályázatokat. L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke reakciójában azt mondta, az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus. Volt szó arról is, hogy a Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi magyar napok rendezői sem kapnak idén támogatást, de végül a kolozsvári program 15 millió, a marosvásárhelyi pedig 7 millió forint NKA-támogatásban részesül. Az NKA Ákos számára tízmillió forintot szán: a Karcolatok című műsort a Párizsi, a Moszkvai és a Római Magyar Intézetben tervezik bemutatni.