Ötven kilométer hosszú lesz a görög kerítés

Fotó: MTI/EPA / Nake Batev

-

A macedón–görög határ 50 kilométeres szakaszán épül majd három méter magas kerítés, ebből eddig mintegy tíz kilométer készült el – számolt be róla a vesti.mk című macedón hírportál hétfőn.


A lépés célja, hogy a menekülteket az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék, és ezzel szabályozzák az országba irányuló áradatot. A kerítés építése a múlt hét végén kezdődött, és a tervek szerint tíz nap alatt be is fejezik a munkálatokat – közölte a lap a hadsereg egy forrására hivatkozva.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia november 19-én jelentette be, hogy csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. A görög-macedón határon jelenleg mintegy ezer nem háborús övezetből érkező, főleg iráni ember vár arra, hogy enyhüljenek a feltételek. Több száz gazdasági bevándorlónak minősülő menekült már visszafordult, és más útvonalat keres, vagy megpróbál ideiglenes szállást találni a görög városokban.

A macedón hatóságok vízágyúkat telepítettek a gyevgyelijai határátkelőhöz, hogy szükség esetén így fékezzék meg azokat, akik átszöknének a határon, illetve ha a hétvégi eseményekhez hasonlóan ismét elkezdenék bontani a kerítést. A vízágyút egyelőre nem vetették be, a rohamrendőrök könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták fel a feldühödött tömeget, amely kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta őket.

Az utóbbi napokban csupán 2-3 ezer ember érkezett Macedóniába, majd onnan tovább Szerbiába, vasárnap viszont a szerbiai Presevóban már 4 ezer embert regisztráltak. Az októberi és novemberi számokhoz képest – amikor naponta akár 7-8 ezer menekültet is nyilvántartásba vettek – még ez is viszonylag kevésnek számít. A szigorúbb határellenőrzések mellett ennek oka a rossz időjárás is, ami miatt a görög szigetek és a szárazföld között még mindig nem állt helyre a hajóforgalom.