Ötven amerikai szenátor ment neki a Washington Redskinsnek

Fotó: / / /

-

HÁTTÉR

A demokrata politikusok megváltoztatnák az NFL-csapat nevét, mert rasszista.


Ötven amerikai demokrata szenátor kérte csütörtökön közös levélben Roger Goodelltől, az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) biztosától, hogy vesse latba befolyását a Washington Redskins focicsapat nevének megváltoztatása érdekében.

    „Az NFL többé nem hagyhatja ezt az ügyet figyelmet kívül, és nem állandósíthatja ennek a névnek a használatát, ami nem más, mint rasszista szitok”
– írták a honatyák. Az aláírók azt sürgették, hogy az NFL ugyanolyan gyorsan és határozottan lépjen fel, mint ahogy a profi kosárliga, az NBA a Los Angeles Clippers tulajdonosa, Donald Sterling kijelentései ellen. Az NFL-t cselekvésre sürgető levelet, amelyet mindössze öt demokrata szenátor nem írt alá, a republikánus honatyák között nem köröztették. Brian McCarthy, az NFL szóvivője közleményében leszögezte, hogy a fővárosi csapat neve mindig egy erős, pozitív és tiszteletteljes imázst testesített meg, és azt sem az NFL, sem a csapat nem használta semmilyen más szövegkörnyezetben. McCarty ugyanakkor jelezte, hogy a liga tiszteletben tartja az egyéb véleményeket is. Az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott redskins (vörös bőrű, rézbőrű) kifejezést amerikai őslakosok és jogvédők egyes csoportjai sértőnek és rasszistának tartják. Indiánok bírósági úton és sorozatos tiltakozások révén is megpróbálták elérni a csapat nevének megváltoztatását. Tavaly októberben Barack Obama – aki köztudottan a Chicago Bears szurkolója – is megszólalt a Redskins elnevezéséről legalább két évtizede tartó vitában, és kijelentette: „Azt kell mondanom, ha a csapat tulajdonosa lennék, és ha tudnám, hogy a csapatom neve, még ha az legendás múltra is tekint vissza, emberek egy jelentős csoportja számára sértő, elgondolkodnék annak megváltoztatásán.” Obama szerint ugyanakkor a Washington Redskins támogatói nem szándékosan bántják meg az amerikai indiánok érzéseit, és joggal büszkék a csapatukra.
„Sohasem cserélünk nevet. Ez ennyire egyszerű. SOHA – ezt akár nagybetűvel is írhatják”
– jelentette ki tavaly májusban a USA Today című napilapnak nyilatkozva Dan Snyder, az immár 81 éves csapat tulajdonosa.


Miért Redskins a nevük?

A csapat elnevezése 1933-ból származik. Az egyik eredettörténet szerint az akkor még bostoni illetékességű klub játékosai az akkori edző, William „Magányos Csillag” Dietz iránti tiszteletből lettek „rézbőrűek”. (Dietz anyai ágon volt indián származású). A Redskins 1937-ben költözött Washingtonba. Az Egyesült Államokban több hivatásos sportegyesület elnevezése is indián vonatkozású. Ilyen egyebek között a Kansas City Chiefs, az Atlanta Braves, a Cleveland Indians és a Chicago Blackhawks. Több egyetemi és főiskolai csapat a névcsere mellett döntött az utóbbi években. Robert Hale Ives Goddard, a washingtoni Smithsonian Intézet nyugalmazott nyelvésze és kurátora szerint egyébként az első amerikai fehér telepesek körében a „rézbőrű” kifejezésnek pozitív és jóindulatú jelentése volt. A kutatók szerint a név az őslakosoknak az európaiaknál sötétebb bőrszínére, de arra is utalhatott, hogy a delaware indiánok az első kolóniák megalapítása idején cinóberszínű arc- és testfestést alkalmaztak.