Több mint 50 család kapott otthont idén Salgótarjánban

-

Egy évet tölthetnek a hátrányos helyzetűek a Menedék Otthonban.


Ötvennégy felnőtt és százhat gyerek kapott otthont idén a salgótarjáni Menedék Családok Átmeneti Otthonában. A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által fenntartott intézmény olyan halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújt elhelyezést, akik bántalmazással összefüggő, szociális vagy pszichés okokból kerültek krízishelyzetbe. Az érintettek egy évig maradhatnak az otthonban.

Arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az egy év letelte után két család önállóan, de szoros kapcsolattartással megkezdje életét Salgótarjánban.

Az átmeneti otthonba költöző szülők jellemzője, hogy nincs segítő családi hátterük, aluliskolázottak, gyakran éheztek vagy adósságot halmoztak fel, életvezetési problémákkal küzdenek, és személyiségük labilis. A gyerekeknél megfigyelhetőek a neurotikus tünetek, az agresszió, a vandalizmus, a gyakori betegségek és a szenvedélybetegségek.

Az 1992 óta működő, 40 férőhelyes otthonban megnyitása óta 703 szülő és 1674 gyerek kapott átmeneti ellátást. A Menedék Családok Átmeneti Otthona szakmai munkáját ebben az évben is a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal krízisellátási pályázata és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete támogatta, Salgótarján önkormányzata mintegy 3 millió forintos szolgáltatási díjjal járult hozzá a költségekhez.