Otthon verhetetlen a Veszprém, még mindig lehet csoportelső a BL-ben

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Remek, fordulatos találkozón nyertek Nagy Lászlóék 27-25-re a szívósan harcoló Wisla Plock ellen.


Az egyeneságon való negyeddöntőbe jutás reményével fogadta a Veszprém a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában a lengyel Wisla Plockot, és, ha nem is könnyen, de megőrizve hazai veretlenségét, 27-25-re nyert a lengyel csapat ellen.

Pedig a vendégek kezdték élénkebben a mérkőzést, gyors gólokat lőve többször is két góllal vezettek az els percekben. A hazaiak csak a 12. percben, Nagy László lövésével vezettek először (9-8). A hosszú időn után újra a kezdőben helyet kapó Lékai Máté remekül játszott ebben az időszakban, 30 méteres passzai mellett, maga is lőtt.


Momir Ilics ezúttal is biztos kézzel lőtte a heteseket, de távolabbról is betalált, amikor kellett


A lengyelek a 20. percig nagyon jól tartották magukat (12-11), eztán viszont hét perc alatt Marguc, Sliskovic és Ilics góljaival 16-11-re elhúzott a Veszprém. A lengyelek az első félidőben öt gólig jutó Daszek és a hármat lövő Nikcsevics révén lopakodtak közelebb a szünet előtt.

A második félidőt ugyanolyan elánnal kezdték a lengyelek, mint az elsőt, a 37. percben a román Racotean gólja után újra csak eggyel vezetett a Veszprém (18-17). A legnagyobb baj azonban nem az volt, hogy a román átlövő és az orosz Zsitnyikov is rendre betalált, hanem az, hogy a Barcelona által kölcsönadott Corrales elképesztően jól védett: heteseket, ziccereket, szélről és szemből leadott lövéseket is megfogott.


Lékai Máté többször is túl járt a remekül védő Corráles eszén


Ezzel együtt is két góllal vezetett a Veszprém az utolsó tíz perc kezdetén (22-20), amit elsősorban nagyon jó védekezésének köszönhetett. Az agresszív fal mögött pedig ezúttal Mirko Alilovic parádézott, de Mikler Roland is fogott egy hetest. A hazai gólokat ezúttal főleg az irányítók – Lékai mellett Aron Palmarson – lőtték, de, amikor kellett, akkor végre Ilics is bevágott egy hetest (zsinórban három maradt ki előtte), illetve Sliskovic és Nagy László is igyekezett kicsit rombolni Corrales önbizalmát – az 53. percben újra négy gól volt a Veszprém előnye (25-21).


Mindennek az alapja a jó védekezés


Két perccel a vége előtt feljött két gólra a Plock (26-24). Sabáte ekkor Chema Rodriguezzel próbálkozott irányítóban, ami nem tűnt igazán jó ötletnek. Különösen fontos lett, hogy az időkérés után 59.17-ről induló utolsó támadásból gól lőjünk, mert Thiago Rocha találata után már csak eggyel vezetett a Veszprém – ősszel Plockban pont így lett 27-27 a vége, amikor biztosnak tűnő magyar vezetés után mégis kihozta ikszre a meccset a Wisla.

Tizenkét másodperccel a vége előtt Iváncsik Gergő harcolt ki hetest, amit Momir Ilics belőtt. A lengyelek még időt kértek, hátha tudnak kilenc másodperc alatt legalább két gólt lőni – nem tudtak, nyert a Veszprém, és várhatja a PSG–Flensburg meccs eredményét: ha nyernek a németek, akkor Nagy Lászlóék csoportelsőként jutnak a negyeddöntőbe.

MVM Veszprém–Orlsen Wisla Plock 27-25 (16-13)