Otthagyja a Miniszterelnökséget Orbán egyik embere

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Távozik posztjáról Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára – értesült a VS.hu.


Külföldön folytatja a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince. Az információt egy kormányzati forrás is megerősítette, és annyit mondott, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince diplomataként dolgozik tovább külszolgálatban, a közeljövőben külügyi bizottsági meghallgatására is sor kerül majd. Értesülésünk szerint a helyettes államtitkárnak belső viták miatt kellett távoznia, de ezt kormányzati informátorunk tagadta, és azt mondta: Szalay-Bobrovniczky maga kérte, hogy külföldön dolgozhasson tovább.


Szalay-Bobrovniczky Vince nagyköveti kinevezésekor


A helyettes államtitkár a 2014-es választások előtt Magyarország bécsi nagykövete volt, és többször azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy éles hangú olvasói levelekben utasította vissza egyes osztrák sajtóorgánumok magyar kormányt illető kritikáját. A diplomata németül, angolul, spanyolul is beszél, eddig Bécsben, és Münchenben teljesített külszolgálatot.

A Magyar Narancs korábban részletes portrét közölt róla, ebben azt írták: Szalay-Bobrovniczky Vince Orbán Viktor legszűkebb bizalmas köréhez tartozik. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Kristóf gazdasági érdekeltségei révén mélyen beépült a Fidesz hátországába, és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval is jó személyes kapcsolatban áll.