Otthagyja a Charlie Hebdót a lap egyik vezető karikaturistája

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Renald Luzier (Luz) nem akar tovább a Charlie Hebdo szerkesztőségében dolgozni, mert nagyon megviseli őt a januári terrortámadásban megölt kollégáinak hiánya. Luz rajzolta a Mohamed-karikatúrát a merényletet követően megjelent Charlie Hebdo-lapszám címoldalára.


„Minden lapszám elkészítése egy gyötrelem, mert már nincsenek a többiek” – idézi Luzt a BBC a francia Liberationra hivatkozva.


Két iszlamista fegyveres január 7-én támadt a szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, megölve tizenkét embert. A támadást követő napokban, a merénylet ellenére, a Charlie Hebdo újabb lapszámot jelentetett meg „Minden meg van bocsájtva” címmel, a címlapon pedig Luz karikatúrájával, ami Mohamed prófétát kezében egy „Je suis Charlie” felirattal ábrázolja. A lapszámból több millió példányt adtak el, és a hirtelen nemzetközi szinten is ismertté vált Charlie Hebdo olyan országokba is eljutott, ahova eddig egyszer sem.Luz 1992-ben csatlakozott a lap szerkesztőségéhez, és idén szeptemberben válik meg a Charlie Hebdo csapatától. Azt mondja, nagyon nehéz volt már az utóbbi időben úgy rajzolnia, hogy közben hiányoztak mellőle az olyan vezető karikaturisták, mint Charb (Stéphane Charbonnier), Cabu (Jean Cabut), Honore (Philippe Honore) és Tignous (Bernard Verlhac).


Luz volt egyébként az, aki április végén kijelentette, hogy nem rajzolja le többet Mohamedet.