Ott még van egy fa!

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A Fővárosi Közgyűlés faátültető gépet vásárol, ellenben minden érintett kikérte magának a feltételezést, hogy ok nélkül vágattak ki fákat.


A Fővárosi Közgyűlés idősebb fák átültetésére is képes gép vásárlásáról döntött, az eszközt a Főkert Nonprofit Zrt. 134 millió forint értékben szerzi be. Az elfogadott előterjesztés indoklása szerint az új géppel a jövőben megmenthetők lesznek olyan idősebb, csak több évtized alatt pótolható fák, amelyekhez hasonlókat az elmúlt időszakban különböző beruházások miatt ki kellett vágni.

Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban már bevált, évtizedek óta sikeresen alkalmazott technológia áll rendelkezésre az idős fák átültetésére, melynek segítségével 35-40 centiméter törzsátmérőig lehetséges a fák ültetése, megfelelő előkezeléssel és utógondozással akár 90 százalékos túlélési eséllyel – írták a dokumentumban.

Hoffman Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere válaszában védelmébe vette a Bocskai út felújítása miatti fakivágását, hangsúlyozva, arról a BKK felmérése után, a balesetveszély elkerülése miatt döntöttek. Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere úgy foglalt állást, nem utasít el minden fakivágást, de szerinte azokat minden esetben alapos szakértői felmérésnek kell megelőznie.


És még ez is


Tarlós István főpolgármester megszólalásában élesen kritizálta azokat, akik a fakivágások miatt támadják a Római-parti mobil gátat. „Gátlástalan, pimasz, kártékony emberek”, akik szembemennek a közjóval, és „meg nem nevezett szakértőkről pofáznak állandóan” – fogalmazott, majd a kormánypárti képviselőkhöz fordulva hozzátette: nem tudják elkerülni, hogy „vigyorgó hülyék röhögjenek” rajtuk, ezért így kell ezt az ügyet keresztülvinniük. A Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke tiltakozott a mobil gát megépítése ellen.