Ötszörösére növeli a gyűlölet-bűncselekményeket a Brexit

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/David Whinham

-

A brit rendőrség szerint 500 %-kal nőttek a „gyűlöletbűnök”


While Thornton, a brit rendőrség vezetője azt mondta, sokkolóan megugrott a különböző nemzetek, nemzetiségek egymás felé irányuló bűncselekményeinek száma egy hete, a Brexit óta – írja a Russia Today. Számításaik szerint a Brexit ötszörösére növelte a gyűlölet-bűncselekmények számát.

Múlt csütörtökön 331 incidensről érkezett bejelentés, amíg egy átlagos napon 63 jelentést szoktak regisztrálni. Ezek kis százalékát teszi ki fizikai bántalmazás, nagyrészt szóbeli sértésekről van szó, idegengyűlölő kommentárokról a közösségi médián, a bevándorlást ellenző szórólapok miatt is érkeznek bejelentések. A közösségi médián megjelenő gyűlölködő, rasszista bejegyzések miatt különösen sokan fordulnak a rendőrséghez.

Helyi tisztviselők is megjegyezték, hogy túlfeszített fizikai és verbális támadások nehezítik meg a migránsok életét és beilleszkedését.

Nemrég egy jordániai származású brit művész, Yasmeen Sabri arról számolt be, hogy londoni kiállításán egy nő rákiáltott az állványról, majd mikor a művész megkereste, kiabált vele, sértegette és megpróbálta letépni róla a csadort. „Azt mondta, menjek vissza Szaúd-Arábiában, bár én a jordániai vagyok," – mesélte Sabri. Egy 8 éves lengyel kislány pedig a "Nem kérünk több lengyel élősködőt" című szórólapot kapta osztálytársaitól a postaládájába.

A rendőrség szerint nehéz megmondani, hány ilyen eset kapcsolódik közvetlenül a népszavazáshoz, a bevándorlásellenes hangulat már a szavazás előtt is érezhető volt, viszont most erőteljesebb feszültséget érzékelnek a migránsok kárára.