Ötszáz embert is visszatoloncolhatnak hétfőn Törökországba

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Kiszivárgott információk szerint hétfőn ötszáz, vélhetően afganisztáni és pakisztáni embert toloncolhatnak vissza Törökországba az EU–török megállapodás alapján – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója vasárnap reggel az M1 műsorában.


Sántha Hanga közlése szerint a visszatoloncolás elsősorban a március 20-a után érkezettekre érvényes, összesen hozzávetőleg 5600 migránsról van szó. Kevés az információ, nem tudni, hogy hajóval vagy repülővel történik majd a visszatoloncolás. A bizonytalanságot érzik a görög szigeteken rekedt emberek is, zavargások vannak – jegyezte meg.


A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az unió vízummentességet ígért Törökországnak a megállapodásban – mintegy 72 feltétel teljesülése esetén –, meg fog nőni a török vagy hamis török útlevelekkel folytatott kereskedelem is. Kitért arra, hogy a görög hatóságok túlterheltek. Régebb óta kérnek segítséget az uniótól, mivel a jelenlegi emberi erőforrás hússzorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük. Elmondta: mintegy négyszáz embert kértek segítségnek, vasárnap harminc szakember érkezik Görögországba.