Ötödikek lettünk az Eurovíziós Dalfesztiválon

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND / AFP

-

HÁTTÉR

Minden idők második legjobb magyar eredményét érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon Kállay-Saunders András: Running című dalával az ötödik helyig jutott.


Első helyen a szakállas osztrák transzvesztita versenyző, Conchita Wurst végzett, aki Rise Like a Phoenix című daláért jó pár országtól elvitte a maximális pontszámot. Második Hollandia és a The Common Linnets lett, méghozzá a The Calm After the Storm című dallal. A dobogóra feljutott Svédország is: Sanna Nielsen az Undo című dallal ért el ilyen előkelő helyezést. Előttünk eggyel zárt Örményország és az Aram MP3 (Not Alone). Kállay-Saunders ötödik helye (melyet Running című dalával vívott ki) az eddigi második legjobb magyar eredmény: korábban 1994-ben Bayer Friderika jutott a negyedik helyig.


-


Így szólt Koppenhágában a Runningeurovision Conchita Wurst az elődöntők alapján még nem tűnt esélyesnek, a döntőt viszont megnyerte eurovision A szerelmesen búgó gitározás soha nem megy ki a divatból, a The Common Linnets második lett eurovision Az Eurovízió svéd műfaj, Sanna Nielsen harmadik helye is ezt bizonyítja euro_aram Aram MP3, Örményország versenyzője roxforti diákruhája a negyedik helyre volt elég   - Kállay-Saunders András ötödik helye a valaha volt második legjobb magyar helyezés eurovision A hatodik helyet csak azért említjük meg, hogy jelezzük, az ukránok - egészen pontosan Marija Jaremcsuk - legyőzte az oroszokat

Dalfesztivál ötvenkilencedszer is

1956-ban indult az Eurovíziós Dalfesztivál története, azóta pedig minden évben megtartották, így az idei verseny sorban az 59. volt. Több százmillióan követik minden évben: az előző években 100 és 600 millió között alakult a nézők száma. A tavalyi szériát a dán Emmelie de Forest nyerte meg, az énekesnő az Only Teardrops című dallal érdemelte ki ezt a helyet. Ezért is rendezték idén a versenyt Koppenhágában, jövőre pedig Ausztriában tarthatják majd. Hazai részről tavaly ByeAlex indult Kedvesem című dalával, mely a tizedik helyig juttatta az idei győzteshez hasonlóan szintén szakállas énekest. A Dal című nemzeti döntőt idén februárban nyerte meg Kállay-Saunders András, Bogit, a Fool Moont és Király Viktort utasítva maga mögé. A New Yorkban született amerikai–magyar énekes 29 éves, anyai ágon az ősi nemesi Kállay család leszármazottja, míg édesapja Fernando Saunders soulénekes. A Megasztár ötödik szériájában a negyedik helyig jutott, első kislemeze pedig 2011 nyarán jelent meg. 2012-ben is részt vett A Dal című műsorban, I Love You című számával viszont nem került be a döntőbe. 2013-ban szintén indult, akkor a My Babyvel a második helyig jutott a nemzeti válogatóban, idén pedig megnyerte a versenyt és ezzel Magyarország képviseletének jogát a koppenhágai dalversenyen. Az idei győztes, Conchita Wurst nála is fiatalabb, 25 éves: a Thomas Neuwirth néven született férfit már korábban is befutó helyre jósolták, részben extrém külsejének köszönhetően – a transzvesztita férfi ugyanis női külseje ellenére szakállt is növesztett, megkapva így a nyilvánosságtól a „szakállas nő” elnevezést. Voltak, akik kritizálták külsejéért, mások épp ezért drukkoltak neki – a döntőben aztán sokaktól megkapta a maximális tizenkét pontot, és Magyarországtól is tíz pontot ért a rá érkező szavazatok összessége. Conchita Wurstként először 2011-ben lépett fel az ORF műsorában, egy évvel később pedig az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nemzeti döntőjében a második helyet szerezte meg. Tavaly ősszel jelentették be, hogy ő fogja képviselni Ausztriát az idei versenyen: erre az ORF kérte fel őt.