Ötnapos csecsemőt hagytak anya nélkül a mentősök

Fotó: PhotoAlto / Ale Ventura

-

A Népszabadság szerint az anya sírva kérte, hogy ne vigyék el gyerekeitől, de a mentősöket ez nem hatotta meg. A mentőszolgálat szerint ők szabályosan és gondosan jártak el.


Az édesanya a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában él, ahova valamivel a szülés előtt költözött be, és fia világrajövetele után ide is jött haza a kórházból – írja a Népszabadság. A baba egészséges volt, az anya viszont mind rosszabbul lett, vérzett, belázasodott. Amikor az otthonban dolgozók is látták, hogy baj van, mentőt hívtak.

Két mentős érkezett ki, megvizsgálták az asszonyt, majd kijelentették, csak a beteget viszik, a gyerekei maradnak, amire az anyjuk kétségbeesetten sírni kezdett. Az egyik mentős azt mondta, hogy az anya kórházba megy, kezelésre szorul, valószínűleg műtétre is sor kerül, és nem is olyan autóval érkeztek, ami gyerekszállításra alkalmas lenne.

A nőt a Szent Imre kórházba vitték, ahol hallani sem akartak arról, hogy a babát egy másik mentő odavigye. Arra hivatkoztak, hogy nincs szabad szobájuk, ahol őket külön elhelyezhetnék, valamint a baba, miután már volt nem steril környezetben, mint potenciális baktériumhordozó, nem kerülhetett vissza az újszülött osztályra sem.

A lap megkereste a mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.


Reagáltak a mentők

A Népszabadság mai cikke által gonosz, lelketlen embereknek beállított mentők a valóságban nem csak szabályosan, hanem gondosan is jártak el. Az anyát mentették, aki súlyos állapotban volt, gyermekeiről nem tudott volna gondoskodni, ezért a kicsik számára is felügyeletet, ellátást kellett biztosítani. A Családok Átmeneti Otthonának (akiknek egyébként is feladata a krízishelyzetben levő kisgyermekek átmeneti gondozása) gondozónője a mentőápolónak (aki egyébként maga is szülő és szívén viselte a gyerekek sorsát) úgy nyilatkozott, hogy vállalják a kicsik ellátását (a csecsemő tápszeres táplálását is) az anya visszatértéig, így a kismamával és a gondozónővel egyetértésben történt a kórházba szállítás. A mentők távozása után a Családok Átmeneti Otthona megváltoztatta álláspontját, betelefonáltak a mentőközpontba, hogy mégsem vállalják a kicsiket és ekkor kezdődött a mentésirányító) szervező munkája, melynek eredményeképpen a kicsiket máshol helyezték el. A mentők tehát szabályosan és felelősen jártak el, mint ahogy a mentésirányító is, akinek a jogszabályok szerint nem feladata krízishelyzetben levő gyermekek gondozásának megszervezése, mégis szívén viselte az ügyet és megoldást talált. Ez a Népszabadság újságírójának sokadik, a mentőket lejáratni próbáló kísérlete, a szükséges jogi lépéseket megtesszük.