Ötmilliárd forintot ért a Szerelem tükre, de van, aki kevesli az árat

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A Christie's keddi genfi ékszerárverésén 17,5 millió svájci frankot fizettek a Miroir de l'Amour fantázianevű, darabonként több mint ötvenkarátos, gyöngy alakú gyémánt fülbevalóért. Előzetesen több pénzre számítottak.


A Magnificent Jewels svájci aukción néhány licit némi csalódással ért véget, de a meghirdetett tételekért összesen csaknem 97 millió svájci frankot, 28 milliárd forintot fizettek ki. A D-színű (víztiszta), hibátlan kategóriába sorolt Miroir de l'Amour árát az aukció előtt 20-30 millió svájci frankra becsülték. A kalapács végül 17,57 millió svájci franknál csapott le. Az aukciót vezető Rahul Kadakia szerint bár nem érték el a becsült alsó összeget, a karátonkénti ár a mai piaci körülmények között „nagyon egészséges érték volt”.

A keddi nap másik sztárját, egy 9,14 karátos, gyöngy alakú, rózsaszín gyémántgyűrűt 18,2 millió svájci frankért (5,26 milliárd forintért) vette meg egy ázsiai vásárló. A gyűrűért előzetesen 16-18 millió svájci frankot vártak a Christie's szakértői.A további tételek közül a francia Van Cleef & Arpels kereskedőházból kikerült rubint és gyémánt karkötő 1,31 millió svájci frankért (379 millió forintért) talált gazdára. Mivel a becsült ár több mint kétszereséig folyt a licitharc, a vásárlást végül taps fogadta a genfi Four Seasons Hotel des Bergues szállóban megrendezett aukción.