Ötméteres cunami is lehet Új-Zélandon

Fotó: MTI/EPA / Ross Setford

-

Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka.


A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett földrengés erejét a különböző földtani intézetek más-más értékben határozták meg: az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet 7,4-es erősséget mért, a potsdami német szövetségi földtani intézet 7,9-es erősségről adott hírt, míg új-zélandi adatok szerint a földmozgás 6,6-es erősségű volt.

A rengés epicentruma a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt.

Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések, ugyanakkor jelentős anyagi károk keletkeztek.

A rengés epicentrumától 214 kilométerre északra lévő Wellingtonban helyenként kimaradt az áramszolgáltatás, ablakok, kirakatok törtek be, kémények dőltek össze, és egyéb épületkárok keletkeztek. Az új-zélandi segélyhívószám, a 111 átmenetileg nem működött – jelentette a rendőrség.

A főváros szállodáiból evakuáltak több száz, álmából felvert turistát. Egy részük fürdőköpenyekben vacogott a wellingtoni Civic téren, miközben egy közeli bár törzsvendégei dacolva a káosszal tovább italoztak és dohányoztak.


Az utcára menekültek a földrengés elől


Az új-zélandi hatóságok szökőárriadót adtak ki a déli partvidékre. A polgári védelem szerint a következő órákban magasabb hullámok érhetik el a partokat, emiatt azt tanácsolják az alacsonyan fekvő településeken élőknek, hogy azonnal menjenek a sziget valamely magasabban fekvő területére, vagy távolodjanak el a tengerparttól amilyen messzire csak tudnak.

A tárca szerint akár 5 méteres árhullámokra is számítani lehet a Déli-sziget északkeleti fekvésű Canterbury körzetében és az Új-Zélandtól mintegy 900 kilométerre délkeletre lévő Chatham-szigeteken. A Déli-sziget más területein 1 és 3 méter közötti cunami várható.

A földmozgást számos utórezgés követte, némelyik elérte a 6,1-es erősséget.

A New Zealand Herald hírportál értesülései szerint a katasztrófa-elhárítási szakemberek úgy vélik, hogy a földmozgás leginkább az epicentruma közelében található Cheviot település házait rongálhatta meg.

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik.


Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által 2016. november 13-án közreadott térkép Új-Zéland földrengés sújtotta partvidékéről. A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földmozgás epicentrumát, amely Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt, csillaggal, térségét sárga színnel jelölték