Ötezer éves csontvázakra bukkanhattak Indiában

-

A sírjukban talált tárgyak alapján a reinkarnációban hívő társadalom tagjai lehettek.


Egy indiai és egy dél-koreai régészcsapat három éve végez munkálatokat az Indus-völgyi civilizációk után kutatva, felfedezéseiket szerdán mutatták be Harijána államban.

Egy hajdani észak-indiai falu temetőjében találták meg az elmúlt napokban két férfi, egy nő és egy gyermek csontvázát. Mellettük olyan tárgyakra is bukkantak, amelyek egy, a reinkarnációban hívő társadalomra engednek következtetni - nyilatkozta Niles Dzsadav, az ásatási projekt alelnöke a Hindustan Times című lapnak.Találtak többek között gabonával töltött kerámiaedényeket és kagylóhéjból készült karpereceket is. Ebből a kutató szerint azt a következtetést lehet levonni, hogy az itt élők hittek a lélekvándorlásban.

Régi játékok is napvilágra kerültek az ásatások során. Egy pórázos kutyafigura az állatok korai háziasítására, egy egyszarvút formázó alak a szakértők szerint jellegzetes mítoszvilágra utal.

Az Indus-völgyi, más néven Harappa-civilizáció az indiai szubkontinens legrégebbi ismert városi kultúrája. A kutatók remélik, hogy az Újdelhitől északnyugatra lévő, 20 hektáros ásatási terület további érdekes leleteket rejt.