Ötéves az alaptörvény, ünnepi ülés lesz az Országházban

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Az előadásokon szó lesz a rendszerváltozást követő alkotmányozási törekvésekről, az alaptörvény elfogadása óta eltelt 5 év tapasztalatait Orbán Viktor összegzi majd.


Az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából ünnepség lesz az Országházban, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

A szervezők tájékoztatása szerint először bemutatják az 5 éves Magyarország Alaptörvénye emlékérmet és a felülnyomott Magyarország Alaptörvénye emlékbélyeget a Parlamentben, a bemutatón beszédet mond Trócsányi László igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Szauer Tamás, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ezt követően ünnepi ülés kezdődik a Felsőházi teremben, az eseményen köszöntőt mond Gulyás Gergely, majd előadást tart Kövér László a rendszerváltozást követő alkotmányozási törekvésekről. Trócsányi László az alaptörvény értékrendjéről beszél, Sulyok Tamás, Alkotmánybíróság elnökhelyettese pedig az alkotmányosságról. Darák Péter, a Kúria elnöke az igazságszolgáltatásról tart előadást, majd Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök szólal fel. Szájer József európai parlamenti képviselő az alaptörvény európai uniós vonatkozásairól beszél, végül Orbán Viktor kormányfő összegzi az alaptörvény elfogadása óta eltelt öt év tapasztalatait.